Třeboňský zámek přijde o vstupné do Schwarzenberské hrobky

Praha - Třeboňský zámek přijde o peníze ze vstupného do Schwarzenberské hrobky. Sloužily k opravám objektu, ale hlavně k úpravě přilehlého parku. Jindřichohradecký soud tento týden rozhodl, že vrátí hrobku původním vlastníkům rodu Schwarzenbergů. Rozsáhlé pozemky patří ale dál státu.

Statisíce korun ročně přineslo do rozpočtu třeboňského zámku vstupné do Schwarzenberské hrobky v Domaníně. Teď budou peníze chybět hlavně na úpravu pozemků v okolí objektu. „Z výnosu ze vstupného se výraznou měrou financovalo spravování parku,“ vysvětlil kastelán zámku v Třeboni Pavel Hofman.

Podle Zdeňka Trouba z Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích je otázka pozemků složitější a bude se ještě prošetřovat. Hofman dodává, že se peníze na správu parku budou muset vyšetřit z rozpočtu, a stáhnou se proto finance z jiných akcí. Kaple ve Schwarzenberské hrobce byla místem pořádání koncertů. Jejich návštěvnost byla dvakrát vyšší než v prostorách samotného zámku. Sice šlo o koncerty amatérské, návštěvníci si je ale pochvalovali.

Lidé, kteří sem jezdí pravidelně, mají obavu, že po navrácení hrobky původním majitelům bude objekt sloužit pouze pro účely rodiny a zmizí z něj i kultura. Tisková mluvčí Alžběty Pezoldové Martina Pařízková však potvrdila České televizi, že pokud by Pezoldová vyhrála kromě sporu o hrobku i spory o další objekty, bude se o ně náležitě starat a všechny památky zůstanou zpřístupněny veřejnosti.

Dědička si v České republice dělá nárok na desítky nemovitostí. Celkově se jedná o částku zhruba 40 milionů korun a ze známých památek chce Pezoldová vysoudit např. Hlubokou nad Vltavou nebo Klášter Zlatá Koruna na Českokrumlovsku.

Schwarzenberská hrobka
Zdroj: ČT24