Milovníci vína mohou začít s ochutnávkou těch nejlepších pro rok 2009

Valtice (Břeclavsko) - Kolekce stovky nejlepších vín pro letošní rok byla slavnostně dnes otevřena ve Valticích na Břeclavsku. Bílé i červené odrůdy prošly několika koly degustací. Z téměř pěti set vzorků od 114 českých a moravských vinařů, které o zařazení do devátého ročníku usilovaly, jich nakonec degustátoři vybrali sto. Jejich etikety se budou moci pyšnit značkou Národního salonu vín. V něm je v současné době zařazeno padesát vinařských firem - od větších až po rodinná vinařství.

„Nejprve se hodnotí vzhled vína, jeho čirost a barva, pak vůně, tzn. intenzita aroma, čistota a harmonie,“ přiblížil průběh degustace degustátor Stanislav Málek. Mezi víny, které nakonec vybraly citlivé smysly jeho kolegů, má letos z bílých odrůd největší zastoupení Chardonnay s dvanácti vzorky, po šesti vzorcích červených vín mají Frankovka, Dornfelder a Svatovavřinecké.

„Bude to trochu pracnější ročník, bude třeba více odborných zásahů. Ale má krásné aroma, pikantní kyseliny. Atributy, které se připisují moravským vínům, si letos udržel,“ zhodnotil výběr ředitel Vína Mikulov Jaroslav Hlaváč.

Milovnice a milovníci vín mají možnost koštovat vítězná vína ve Valticích až do konce ledna příštího roku. Návštěvníci Valtického zámku mohou všechna vína ochutnat v několika degustačních programech. Buď využijí nejoblíbenější takzvanou volnou degustaci nebo některou z řízených degustací vedenou vyškoleným sommeliérem.

Salon vín ve Valticích provozuje od roku 2000 Národní vinařské centrum, které každoročně vybírá stovku nejlepších vín z celé země na základě několika nominačních výstav. Vína vybírají výhradně degustátoři s mezinárodními zkouškami. Do nominačních soutěžích přihlásí vinaři každoročně na 3000 vzorků, vybraná kolekce sta vín proto podle odborníků představuje to nejlepší, s čím se může milovník českých a moravských vín setkat.