Azylový dům v Jižním Městě končí

Praha/Jižní Město - Sdružení, které v Jižním Městě provozuje azylový dům, si u politiků těsně před svým vystěhováním prosadilo ústupky. Budovu po dvanácti letech fungování sice musí předat správcovské firmě Prahy 11, ale na odchod má ještě dva měsíce odklad. Do té doby se rozhodne, jestli město poskytne sdružení náhradní místo. K pozastavení vystěhování přispěl výrazně i ministr pro lidská práva Michael Kocáb, který apeloval svým projevem na zasedání pražského zastupitelstva.

Azylový dům, který se společně s evangelickým kostelem stará o sociálně slabé rodiny z celé Prahy, dostal v prosinci od radnice Jižního města nečekaně výpověď. Radní se rozhodli, že komunitní centrum vystřídá mateřská škola. Na rozhodnutí politiků nic změnily ani demonstrace. „Propojenost s evangelickým sborem je velmi těsná, jsem odpovědná za částky, které sem přišly ze zahraničí. Byl to právě náš projekt, který přesvědčil dárce,“ uvedla ředitelka Azylového domu Společnou cestou Milena Svobodová.

Ředitelka azylového domu slyšela během posledních dvou měsíců od politiků řadu slibů o prodloužení nájmu či o možnosti přestěhovat se do náhradního objektu. Žádnou konkrétní nabídku od radnice Jižního Města nebo od Magistrátu hlavního města však zatím nedostala. Po intervencích u primátora a na ministerstvech se o dalším fungování azylového domu začalo nyní konečně jednat.

Centrum by mělo dále svým klientům poskytovat sociální pomoc a ubytování. Prozatím tam, kde je, a také v náhradních bytech. „Pokusíme se chybějící kapacitu, která bude využita na školku, nahradit byty po Praze tak, aby byly dostupné,“ prohlásil radní pro sociální oblast Magistrátu hlavního města a zastupitel MČ Praha 11 Jiří Janeček (ODS). Českobratrská církev evangelická podle svého zástupce Karla Matějky hájí svůj postoj: „Naše stanovisko je neměnné, trváme na zachování kostela a azylového domu těsně při sobě v nezměněné podobě.“

Městská část by pro azylový dům ráda bezplatně získala objekt bývalých jeslí v Chomutovické ulici. Ministerstvo financí, které budovu spravuje, ale nevyužívá, se k žádosti zatím nevyjádřilo.