Světelská radnice lobbuje za skláře

Světlá nad Sázavou - Kdysi pyšné město sklářů trápí rekordní nezaměstnanost. Po krachu podniku Sklo Bohemia zůstalo ve Světlé 1160 lidí bez práce, havlíčkobrodský úřad práce ale může nabídnout jen 38 míst. Skláři z problémové firmy navíc nedostali za svou práci zaplaceno, dlouho jim nemohl pomoci ani úřad práce. Nyní již sice dávky dostávají, ale ty jim stačí většinou jen na jídlo. Radní ze Světlé nad Sázavou hledají pro skláře řešení, pomoc žádají i od státu.

Jednou z možností, jak ulehčit sklářům situaci, je odpuštění poplatků za svoz odpadu. Kdo na ně nemá, může se nahlásit na radnici. Ta mu pak umožní odpracovat si poplatky formou veřejně prospěšných prací. Skláři ale doufali, že dostanou víc, velkou naději pro ně znamenaly například půjčky od města, těch ale nedočkali.

Město však nechce nechat skláře na holičkách. Žádá proto stát, aby za bývalé skláře převzal sociální zodpovědnost. Navrhuje například prodloužení doby, po kterou je možné pobírat sociální dávky. „My navrhujeme prodloužení významné prodloužení podpůrčí doby - až na dvojnásobek,“ podtrhl místostarosta Světlé Josef Böhm (ODS).

Problém vidí radní i v insolventním zákoně

Další problém představuje podle radnice samotný insolventní zákon. Řízení ve věci skláren a jejich následný prodej podle nich probíhá pomalu a je velmi neprůhledný. „Není vidět nějaká snaha těch, kteří to mají ve svých rukou,“ upozornil Böhm.

Změnu v insolventním zákoně dnes žádali i skláři a bývalí zaměstnanci porcelánek, kteří přišli na problémy upozornit před úřad vlády. A snaha se nakonec vyplatila. Premiér Mirek Topolánek (ODS) i jeho stranický kolega Petr Nečas připustili, že vláda na změnách normy již pracuje.


Podle návrhu připraveného pro vládu skupinou expertů, kterou tvořili mimo jiné i soudci Nejvyššího soudu, nebudou mít například věřitelé podniku v době moratoria takové možnosti jednostranného započítávání pohledávek, jako mají nyní. Předlužené firmy také nebudou muset při předlužení automaticky prodávat majetek, aby své dluhy uhradily. V neposledním řadě by pak měl insolvenční řízení firem, které patří do stejného koncernu, řešit jeden soudce. Celé řízení by se díky tomu výrazně zrychlilo.

Josef Böhm
Zdroj: ČT24