Opuštěné celnice nikdo nechce

České Budějovice - Prázdné celnice nechceme ani zadarmo. Takový signál vyslalo nové vedení Jihočeského kraje. A není to osamocený hlas. Dva hlídané areály,v Halámkách a Studánkách, odmítají převzít i okolní obce, dokonce i turistické kluby. Správa celnic teď hledá jiné řešení, například budovy nabídnout případným zájemcům k prodeji. Krajním řešením jsou demolice.

Na celnici ve Studánkách již dělníci odstranili zastřešení. Objekt uprostřed lesů, který má vlastní čističku, vodárnu i náhradní zdroj elektřiny, hlídá bezpečnostní agentura. Zůstane tady dál, areál nikdo nechce. „Projednávali jsme to několikrát. Zájem nemáme hlavně kvůli vzdálenosti objektu a velkým provozním nákladům,“ říká starosta Vyššího Brodu Milan Zálešák. „O objekty v Halámkách a ve Studánkách policie zájem nemá,“ konstatuje mluvčí Jihočeské policejní správy Anna Drdová.     

Stavbu u hraničního kamene se její správci znovu pokusili nabídnout kraji. A opět neuspěli. „Kraj před dvěma dny odmítl nabídku,“ přiznává ředitel Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Zdeněk Prokopec. Kraj totiž na zabezpečení objektů nemá 4 miliony korun. „Nepřevezmeme budovy bývalých celních úřadů,“ potvrzuje radní Jihočeského kraje Jaromír Slíva.   

Podobná situace je i ve Halámkách. Z 60 hraničních přechodů v Česku není zájem asi o desetinu z nich. Jejich správce je prodá. „Musíme nabízet majetek ve výběrovém řízení libovolnému zájemci,“ vysvětluje Zdeněk Prokopec.  

Tržnice, případně noční kluby. Takové teď předpokládají využití starostové z okolních obcí. Nelíbí se jim to. „Radši bychom tam měli nějakou jinou provozovnu,“ naznačuje Milan Zálešák. „My v tomto kole již nemůžeme nabyvatele ničím omezovat a nemůžeme od něj nic chtít,“ uzavírá Zdeněk Prokopec.   

Podle zástupců kraje je jediným řešením demolice. Současní vlastníci o ní zatím neuvažují.