Zbraňová amnestie odkrývá raritní kusy předválečných kulometů

Rychnov nad Kněžnou - Lidé, kteří nelegálně drží zbraně, mají šanci je až do července předat policii, aniž by jim hrozil jakýkoli postih. Navíc můžou zbraň legalizovat dodatečnou žádostí o její registraci. Na Rychnovsku bylo od začátku amnestie odevzdáno už více než 30 zbraní, v celém Česku to ke konci února bylo 755 kusů. Často se policisté nestačí divit, co všechno mají lidé doma. Rychnovským kriminalistům jeden muž přinesl tři předválečné kulomety.

Petr Kopecký z Policie ČR Rychnov nad Kněžnou upřesnil, že se jedná o dva kusy ze Zbrojovky Brno (vzor 26 a 37) a vodou chlazený kulomet Steyr Schwarzlose. Mluvčí Policie ČR Rychnov nad Kněžnou Alena Kacálková-Chvojková popsala, že zbraň se zaeviduje a pošle na balistiku.

Pokud policie zjistí, že se zbraní nebyl spáchaný trestný čin, vrátí ji svému majiteli. Ovšem pouze v případě, že má potřebný zbrojní průkaz. I ten si ale může nechat udělat, pokud tedy splňuje všechny náležité podmínky dané zákonem, jak podotkl Petr Kopecký.

Zbraňovou amnestii policie vyhlásila už potřetí. Předtím v letech 1996 a 2003, kdy lidé odevzdali celkem přes sedm tisíc zbraní.