Brno zřejmě zprivatizuje část staré polikliniky

Brno – Největší moravské město v těchto týdnech řešilo starosti ohledně převedení státní Úrazové nemocnice do vlastních rukou. Starosti brněnským zastupitelům však přidělává také osud jiné, starší nemocnice – tamní polikliniky. Město již oznámilo, že nechá pravit pouze část zchátralé budovy v Zahradníkově ulici. Navíc hodlá tamní ambulanci zprivatizovat a následně lékařům pronajímat. Opozice tvrdí, že největší městská poliklinika doplatila na to převažující zájem o Úrazovou nemocnici.

Zchátralá poliklinika se již delší dobu nachází v nevyhovujícím stavu. Magistrát proto jednoduše opraví pouze jednu budovu a druhou prodá. „Je to navíc památkově chráněná budova, která vůbec není disponovaná jako zdravotnické zařízení. Původně to byla reprezentační budova zdravotnické pokladny,“ vyjasnil náměstek primátora Brna Daniel Rychnovský.

Více než polovina zdravotnického personálu je proti pronajímání i rušení příspěvkových organizací. Podle prvotních plánů by mělo zaniknou deset ze sedmačtyřiceti ambulancí. „Považuji to za velmi nekoncepční. Nechápu, proč bychom měli rušit zařízení, které funguje, poskytuje kvalitní ambulantní službu a kam pacienti docházejí,“ uvedl starosta městské části Brno-střed Libor Šťástka.

Úrazová nemocnice potřebuje peníze na novou fasádu a okna. Náměstek primátora však odmítá, že by na tuto investici město ušetřilo na úkor polikliniky. „Až pětaosmdesát procent nákladů se má platit z evropských fondů, zbytek částky ve výši pěti milionů uhradí samo město,“ uvádí Rychnovský.