V Lomech mají lidé obavy z autovrakoviště

Lomy (Jindřichohradecko) - Lidem v obci Lomy na Jindřichohradecku vadí autovrakoviště, jeho majitel ho provozuje už šestým rokem. Teď ale zpracovává daleko víc vraků a lidé se bojí, že nebezpečné látky proniknou do spodních vod a zamoří jejich studně. Pod pozemky, kde provozovna leží, jsou totiž právě největší zdroje vody, obec nemá vodojem a všichni jsou tak odkázáni na vlastní studnu. Majitel provozovny si však není vědomý, že by s odpady nakládal protizákonně. Za pravdu mu dává i Krajský úřad, který tu před měsícem provedl kontrolu.

Původně tu podle místních provozovna likvidovala tři autovraky týdně, dnes jich je mnohem víc. Nadměrný hluk i nepořádek na příjezdových cestách lidem vadí. „Na nádraží, kde to nakládají, jsou špony ve vrstvě na dva centimetry,“ zlobí se Pavel Kubánek, obyvatel Lomů. Zastupitelka obce Iva Svobodová (nez) doplnila: „Tam je to opravdu hrozné: síla aut, benzín, olej, nafta. Všechno se to splachuje.“ Nejvíce se lidé bojí o pitnou vodu, pod pozemky, kde provozovna leží, jsou její největší zdroje pro místní studně. Místní obyvatelka Anna Plachá vysvětlila: „Provozovna je na kopci a tady máte všude vodu. Není tu obecní vodovod, každý má studnu a z toho je největší obava.“

Majitel provozovny Vratislav Čech má na vzniklou situaci své vysvětlení: „Údajně měl areál získat někdo jiný, nakonec ho dali nám a od té doby jsou problémy.“ Vedení obce to odmítá. Stejně jako její obyvatelé, nesouhlas s provozovnou vyjádřili v petici. Objevilo se na ní přes 120 podpisů, tedy téměř všech lidí z obce. Iva Svobodová dodala: „Dá se říct, že účast byla stoprocentní, pouze asi čtyři nepodepsali.“ Majitel provozovny si není vědomý, že by s odpady nakládal protizákonně. Za pravdu mu dává i Krajský úřad, před měsícem tu provedl kontrolu. „Nebyla zjištěna žádná zásadní pochybení,“ potvrdil radní Jihočeského kraje Karel Vlasák (ODS).

Obavy lidí o znečištění spodních vod jsou silnější než ujištění provozovatele autovrakoviště i krajských úředníků, že je vše v pořádku. Na odstranění provozovny trvají.