V Jablonci bude mít každá čtvrť svého okrskáře

Jablonec nad Nisou - Vlastního strážníka bude mít každá čtvrť v Jablonci nad Nisou. Tamní městská policie si od toho slibuje především snížení pouliční kriminality. Takzvané okrskáře zavedli v Jablonci jako první v Libereckém kraji. Zároveň se ulehčí i Policii ČR, která se tak bude moci více soustředit na odhalování závažné trestné činnosti.

Známé tváře pomohou v boji s pouliční kriminalitou. Věří tomu Městská policie v Jablonci nad Nisou, která do každé ze sedmi čtvrtí přidělila strážníka. „Ti občané by měli strážníka znát, měli by na něj mít nějaké spojení a on by měl problémy v tom místě řešit sám,“ líčí své představy ředitel Městské policie v Jablonci nad Nisou Jiří Rulc.

Lidé by podle městské policie měli svému strážníkovi především důvěřovat. „Podle mě by to bylo dobré. Čekáme rodinu a chceme, aby město bylo bezpečné,“ svěřuje se jeden z místních obyvatel. „Podle mě je to zbytečné. Když je člověk potřebuje, tak trvá dlouho, než přijedou,“ oponuje druhý. „Dřív to tak bývalo, tak to může být znovu. Každá obec měla svého policistu,“ vzpomíná třetí. „Občané si žádají svého strážníka, okrskáře, člověka, kterého by znali a na kterého by se s důvěrou obraceli,“ říká mluvčí Městského úřadu v Jablonci nad Nisou Jana Fričová.    

To, že by lidé chtěli znát svého strážníka, vyplynulo z průzkumu veřejného mínění, který zadala jablonecká radnice. Teď se to zkouší. „Řada lidí, kteří kolem mě projdou, si mě všimnou a obracejí se na mě se svými problémy,“ uvádí bezprostřední zkušenosti strážník Aleš Gilar.  

Strážníci se ve svých okrscích budou věnovat hlavně kontrole dodržování veřejného pořádku. „Často jsou porušovány dopravní předpisy, zákazy parkování, je rušen noční klid a jiné přestupky,“ vyjmenovává některé prohřešky Aleš Gilar. 

Se svým strážníkem se mohou lidé seznámit ve zpravodaji, který jim radnice doručí, nebo na internetových stránkách.