Vyrostou vedle plzeňské střelnice domy?

Plzeň - Ministerstvo obrany už začalo řešit problém s armádní střelnicí v Plzni. Město totiž před časem schválilo změnu územního plánu tak, aby se v blízkosti střelnice mohlo stavět. Armáda se takovému rozhodnutí brání, bojí se, že to způsobí jen další starosti. Střelnice je podle jejích zástupců unikátní v evropském i světovém měřítku, splňuje veškeré nároky pro konání vrcholných sportovních akcí včetně olympiády.

Vedení střelnice se obává toho, že pokud se bude stavět poblíž, začnou velké problémy s lidmi, které střelnici ohrozí. „Hrozí skutečnost, že občané, kteří v té zástavbě budou bydlet, si budou stěžovat na hluk. Ten by samozřejmě mohl do budoucna omezovat nebo i zastavit provoz střelnice,“ prohlásil ředitel střeleckého areálu Bohumír Pokorný. Plzeňská armádní střelnice je podle ministerstva obrany jedinečná a chce ji ochránit. „Střelnice je unikátní v evropském i světovém měřítku. Splňuje veškeré nároky na organizování těch nejvrcholnějších soutěží včetně olympiády,“ doplnil náměstek ministryně obrany František Padělek.

Střelnice leží ministerstvu obrany na srdci natolik, že chtělo kvůli jejím problémům v Plzni odstoupit od dojednaného bezúplatného převodu kasáren Světovar na město. „Dopis v tomto znění město skutečně obdrželo,“ potvrdil primátor Plzně Pavel Rödl (ODS).

To se po dnešku mění, primátor i náměstek ministryně obrany chtějí celou věc vyřešit raději v klidu a najít cestu z patové situace společně. „Jsem přesvědčený, že řešení najdeme,“ dodal primátor Rödl. Náměstek Padělek je potěšený, že obě strany mají zájem, aby střelnice jako jedinečné zařízení v této republice mohlo fungovat dál. Teď jde o to najít kompromis, který by umožnil, aby vedle sebe stály obytné domy a armádní střelnice. To však podle hlukových studií není prakticky možné.