V Zábřehu odvolali kvůli papírně dva zastupitele za KSČM

Zábřeh (Šumpersko) - Zastupitelstvo na radnici v Zábřehu odvolalo dva zástupce KSČM kvůli jejich postoji proti stavbě papírny Wanemi. Komunisty Jiřího Černého a Edgara Horáka nahradí Vladimír Caska z Volby pro město a Petra Kubalíková (ODS). Ze sedmi radních jsou po dnešku tři za ODS, dva za SNK, jeden lidovec a jeden z Volby pro město. Odvolání dvou komunistických radních navrhla Volba pro město, která je v Zábřehu považována za stoupence Wanemi.

Po odvolání zástupců KSČM schválili zastupitelé Zábřehu záměr prodat pozemky v průmyslové zóně Leštinská, kde má Wanemi CZ uzavřenou předběžnou smlouvu na necelých devět hektarů. „Je to naprostá špinavost. Pokoušeli se o to už na podzim, ale tehdy se jim to nepovedlo,“ reagoval odvolaný Černý. Prodej bude podle něj pro město nevýhodný: „Sítě mezi pozemky Wanemi a pro Český výzkum v zóně nakonec zaplatí město a půjde o desítky milionů.“ „Jsem stavař a investičák. Vím o Wanemi a ekologii hodně a velká část toho, co se tvrdí, je zkreslené,“ dodal Caska. Zábřeh podle něj potřebuje velkého zaměstnavatele.

Proti firmě již léta stojí sdružení Za zdravý Ráječek, které stavbu továrny na výrobu papírové lepenky v místní části Zábřehu odmítá. Odpůrci Wanemi se obávají prašnosti, zápachu, exhalací i zvýšené dopravní zátěže a žádali vyhlášení referenda. Návrh zastupitelé města zamítli v říjnu loňského roku, přestože jej požadovalo více než 4000 lidí. S návrhem odpůrci neuspěli ani u Krajského soudu v Ostravě.

Wanemi chce přinést 400 nových pracovních míst

Ve hře je ještě žaloba na určení neplatnosti smlouvy mezi městem a Wanemi z roku 2006, kdy zastupitelé před komunálními volbami narychlo schválili smlouvu o smlouvě budoucí. Podle advokátky Jany Hamplové je sepsána naprosto chybně. Sdružení se proto domnívá, že dnešní rozhodnutí má umožnit špatně sepsanou smlouvu obejít.

Společnost Wanemi CZ v březnu 2008 oznámila, že nejpozději počátkem roku 2009 chce začít stavět papírnu a energetický zdroj v zábřežské průmyslové zóně. Firma tehdy obdržela souhlasné stanovisko ministerstva životního prostředí. Hodnota investice je 5,5 miliardy korun. Počet odhadovaných nových pracovních míst je kolem čtyř stovek. Mezi dalšími zájemci o pozemek je i společnost Český výzkum, kterou odpůrci vnímají negativně, protože je svázána s Wanemi. V areálu chce postavit Environmentální vědeckotechnický park za 300 milionů korun na výzkum alternativních energetických zdrojů.