Ústí zakázalo dva pochody radikálů městem

Ústí nad Labem - Ústecké obvodní radnice zakázaly dva nově ohlášené pochody neonacistů na 18. dubna v ústeckých čtvrtích Severní Terasa a Střekov. Ústecký primátor Jan Kubata to zdůvodnil možným omezením provozu na veřejných komunikacích. Město se navíc obrátí na správní soud, aby ze stejného důvodu zakázal i třetí pochod v centru města, který radikálové nahlásili jako první a radnice ho nezakázala. Pochody svolala organizace Autonomní nacionalisté, chce si jimi údajně připomenout oběti spojeneckého bombardování města z roku 1945. Kubata ale upozornil, že pochod se má konat dva dny před 120. výročím narození Adolfa Hitlera.

Primátor tvrdí, že je ve spojení se svými kolegy ze Saska, a město tak podle něho má informace, že o chystaném pochodu Ústím diskutují i němečtí neonacisté na svých internetových stránkách. Radnice se proto obává, že by do Ústí nad Labem mohli ve větším počtu přijet i němečtí radikálové.


V nedalekých Drážďanech se na podobném pochodu pod stejnou záminkou letos v únoru sešlo kolem 10 000 neonacistů. O situaci již proto jednala bezpečnostní rada města a vše monitoruje policie. Pochod se má konat jen dva dny před narozeninami Adolfa Hitlera, podle Kubaty je symbolické i datum pochodu, protože číslice 1 a 8 vyjadřují pozice počátečních písmen Hitlerova jména v abecedě.

Chystá se koncert i protiakce 

V Ústí nad Labem vznikla proti pochodu i iniciativa a organizace Člověk v tísni chystá koncert. Sám primátor nabídl organizátorům deset tisíc korun z městské pokladny a další ze svého. Zastupitelé se nakonec dohodli, že protiakce se uskuteční v předstihu před ohlášeným pochodem. „To je přesně to, co já bych si představoval, přijďmě všichni podpořit ten koncert,“ dodal primátor Kubata. Odpůrci fašismu doufají, že chystané protiakce nastartují vznik hnutí, které bude fungovat trvale.  

Radnice dnes řešila i to, jak akci neonacistů zmařit. „Co nejméně popularity. To je nejlepší lék na to, aby neonacisté příště v Ústí nebyli,“ domnívá se člen zastupitelstva Tomáš Jelínek (Sdružení pro zdraví sport a prosperitu). 18. dubna se žádná oficiální protiakce proto konat nemá, aby se předešlo střetu obou táborů. Kubata dnes řekl, že všechny obyvatele města vyzve, aby 18. dubna večer nechodili do ulic, pochod ignorovali a neonacistům „ukázali záda“. Nevyloučil ale, že do města mohou přijet levicoví radikálové a nějakou protiakci zde uspořádat.

Zastupitelé vyzvali ministra ke změně shromažďovacího zákona

Zastupitelé města dnes vyzvali ministra spravedlnosti, aby se zasadil o změnu shromažďovacího zákona. Vadí jim, že radnice má na případný zákaz akce jen tři dny, čehož radikálové využívají. Často prý akce oznamují třeba v pátek těsně před uzavřením podatelen, aby radnice musela rozhodnout do pondělí. Ústečtí komunální politici proto dobu navrhují prodloužit na pět pracovních dnů.