Pardubicím chybí místa ve školkách

Pardubice - V Česku je málo mateřských škol a ve většině měst je velmi těžké dostat dítě do předškolního zařízení. Vytýká nám to i Evropská unie. Na generaci současných předškoláků kapacita zařízení zdaleka nestačí. Mnohé maminky tak po ukončení mateřské dovolené řeší nerudovskou otázku - kam s ním?

Je nám líto, ale nemáme místo. To je věta, kterou často rodiče slyší, když se pokusí umístit své dítě do jedné z více než třiceti mateřských škol v Pardubicích. „Ten převis poptávky je každým rokem. Již minulý rok byl velmi vysoký a letos to vyvrcholilo,“ přiznává ředitelka mateřské školky na Benešově náměstí v Pardubicích Šárka Fišerová. „Já tu situaci řeším právě teď. Mám tříletá dvojčata a ráda bych je umístila od září do školky. Bohužel však místa nejsou,“ uvádí svůj případ maminka Pavlína Jehličková.

Ještě hůř jsou na tom rodiče, kteří nebydlí přímo v Pardubicích. Nesplňují totiž základní podmínku pro přijetí dítěte do školky. „Základním kritériem je trvalé bydliště v Pardubicích,“ říká vedoucí odboru komunitních služeb pardubického magistrátu Ivana Liedermanová.  

Situaci chce pardubický magistrát řešit tím, že bývalé jesle upraví na mateřské školy. Tím zvýší počet míst pro děti předškolního věku o sto padesát míst. „V některých objektech sídlí firmy komerční a nekomerční povahy. Ty teď dostávají třeba i výpovědi, protože pro nás je prioritou dítě v mateřské škole,“ vysvětluje jedno z magistrátních opatření Ivana Liedermanová.  

Ovšem už nyní je mnoho matek ve velmi obtížné situaci. Rodičovská dovolená jim končí a místo pro své dítě nemohou najít. „Když to dítě ve třech letech neumístíte, tak je ta maminka po skončení mateřské dovolené úplně bez peněz,“ vykresluje důsledky problému se školkami Pavlína Jehličková.  

Nedostatečný počet mateřských škol vytýká České republice i Evropská unie. Ovšem třeba úředníci pardubického magistrátu se brání tím, že současný „babyboom“ je jen dočasná záležitost.