Po Želechovicích se chce od Zlína odtrhnout i Kostelec

Kostelec - Začátkem roku se od Zlína odtrhly dvoutisícové Želechovice. Nyní se zdá, že krajské město přijde o další okrajovou část. Snahy o samostatnost se zrodily v Kostelci. Už zde dokonce vznikl také přípravný výbor, který chce vyvolat místní referendum.

V Kostelci, který je už více než třicet let okrajovou částí Zlína, žije necelých devatenáct set lidí. Některým z nich vadí, že je zlínský magistrát přehlíží, údajně podobně jako nedaleké Želechovice. Ty se od krajského města odtrhly prvního ledna.

Také v Kostelci teď vážně přemýšlejí, že by o sobě rozhodovali sami. Kostelečtí kritici zlínského magistrátu si stěžují, že město do této své části málo investuje. „Jsou to milionové investice, které do Kostelce šly,“ brání se mluvčí magistrátu Marie Masaříková. Podle ní má město i nadále v plánu opravy a investice v této části.

Předmětem sporu se stal také plánovaný přivaděč k budoucí rychlostní silnici. Část obyvatel jeho výstavbu v blízkosti vlastních domovů kritizuje. Důležitost tohoto tématu přiznává i přípravný výbor pro referendum o osamostatnění. „My chceme přivaděč, víme o tom, že je potřebný, ale v jiné formě,“ řekl člen výboru Radomír Novotný.

K tomu, aby v Kostelci mohlo být vyhlášeno místní referendum o samostatnosti, potřebuje přípravný výbor podpisy třiceti procent dospělých obyvatel. Iniciátoři odtržení Kostelce od Zlína však ještě přesně nevědí, jakou má jejich plán podporu. Uspořádali proto setkání s občany. A v příštích týdnech chtějí všechny domácnosti obejít s peticí.