Lékaři v Pardubicích odstranili pacientce najednou dva orgány

Pardubice - Lékaři v České republice vůbec poprvé použili novou metodu, při které odstranili nemocný žlučník a dělohu najednou. Metoda spočívá ve vyjmutí orgánů přirozenými otvory. Tato metoda má spoustu výhod - nezůstanou po ní žádné jizvy na těle a nemusí se použít dvojí narkóza. V Pardubické krajské nemocnici tak poprvé operovali dvaasedmdesátiletou pacientku.

Novou metodu v Česku poprvé použil tým pod vedením přednosty Porodnicko-gynekologické kliniky Pardubické krajské nemocnice Milana Košťála a chirurga Lukáše Sákry. Přednosta informoval, že u žen se jako přirozený otvor nabízí pochva, u mužů pak konečník nebo ústní dutina. Tímto způsobem se dá vyjmout například žlučník, slepé střevo, ledvina nebo část střeva.

Dvaasedmdesátileté ženě úspěšně vyoperovali naráz nemocnou dělohu a žlučník. Ne u každého pacienta je však možné novou metodu použít. Operaci vždy předchází důsledné posuzování zdravotního stavu. Pardubičtí lékaři navázali na podobné úspěchy odborníků ve Štrasburku. Milan Košťál dodal, že snahou bude pokračovat v těchto operacích i nadále. Stav ženy je podle lékařů velmi dobrý a domů může jít během několika málo dnů.