Firmě Student Agency končí monopol na lince Liberec – Praha

Liberec - Po dobu dvou let jezdily mezi Libercem a Prahou žluté autobusy firmy Student Agency. Mezi městy nyní začnou jezdit i spoje libereckého dopravního podniku. Pro cestující je to dobrá zpráva, protože jízdenka bude levnější. V Liberci se tak znovu schyluje k cenové válce, stejně jako v roce 2007, a dopravci se znovu přou o odjezdové stanoviště. Před lety skončil stejný spor u soudu.

Ještě v únoru stála jedna jízda stokorunu, od března vyjde na 95 korun. Dá se ale očekávat další zlevnění, protože na linku vstupuje druhý dopravce a ten bude chtít za jízdenku 70 korun. Obchodní ředitel Dopravního podniku města Liberec (DPML) Martin Oumrt se nechal slyšet, že při každodenním cestování tak lidé ušetří až 1 400 korun, což pokládá za silný argument, proč využívat právě liberecké autobusy.

Linka Praha - Liberec už jednu cenovou válku zažila v roce 2007 mezi Student Agency a místní ČSAD. Ta nakonec nedokázala žlutým autobusům, které jezdily jednu chvíli dokonce za jednu korunu, konkurovat. Situace se nyní bude pravděpodobně opakovat. Jednatel Student Agency Radim Jančura sdělil, že dopravní podnik se uživí jen v případě, když Student Agency omezí spoje.

Vedoucí odboru dopravy Libereckého kraje Stanislava Jakešová nechce dělat předčasné soudy. Do roka prý bude jasné, kolik dopravců se v kraji uživí. Nová linka bude odjíždět z terminálu hromadné dopravy, tedy přímo z centra města. Student Agency nabídla dopravnímu podniku milion korun ročně, aby i její autobusy mohly odjíždět ze stejného místa, a ne ze vzdálenějšího autobusového nádraží.

Radim Vančura však informoval, že dopravní podnik nabídku odmítl. Generální ředitel DPML Jiří Veselka vysvětlil, že kapacita terminálu nedovoluje odjezdy většího počtu autobusů. I tato situace už v Liberci jednou nastala. ČSAD totiž před čtyřmi roky nechtěla pouštět spoje Student Agency na autobusové nádraží. Tehdy musel zasáhnout soud, který dal Student Agency za pravdu.