Češi znovu objevují krásu Krkonoš

Pec pod Sněžkou - Do Krkonoš se vracejí tuzemští hosté, zatímco těch západních podle tamních hoteliérů ubývá. Tržby společně s Čechy zachraňují taky Poláci, ztrátu v návštěvnosti Němců a Holanďanů plně vykompenzovali. Právě díky hlavně české a polské klientele mohou být v Krkonoších spokojeni, protože návštěvnost výrazně nepoklesla. Poznat, kteří turisté v současnosti v Krkonoších převažují, lze snadno i na parkovištích - většina aut má české poznávací značky.

Ještě před pěti lety se i v hotelech v Peci pod Sněžkou mluvilo převážně německy nebo nizozemsky, v poslední době je však stále častěji slyšet češtinu. A statistika to potvrzuje, před pěti lety tvořili Češi necelou třetinu klientů hotelu, letos je to polovina. „Určitě to ovlivnila situace s eurem, kdy vývoj jeho kurzu v podstatě zastavil příliv německých turistů,“ vysvětlila majitelka hotelu v Peci pod Sněžkou Kateřina Hrubá.

Obsazenost lůžek je přitom obdobná díky turistům z Česka, ale i Polska. Že se Krkonoše znovu stávají oblíbeným cílem českých rekreantů, potvrzuje také starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek (ODS): „V tuto chvíli můžeme být spokojeni, protože návštěvnost výrazně nepoklesla. A to hlavně díky české a polské klientele.“ Stejnou zkušenost mají i provozovatelé lyžařského areálu na Černé hoře. „Ztrátu v návštěvnosti Němců a Holanďanů plně vykompenzovali polští a čeští návštěvníci,“ ujistil Petr Hynek z lyžařského areálu Černá hora.

Kteří turisté v současnosti v Krkonoších převažují, to se snadno pozná i na parkovištích, většina aut má české poznávací značky. „Je to tady prostě blízko a je to lepší,“ uvedl Jan Novotný, který v Krkonoších tráví své volno. Kateřina Hrubá dodala: „Doufám, že čeští turisté nacházejí krásu českých hor.“

Krkonošští podnikatelé předpokládají, že více českých turistů do hor přijede i letos v létě, usuzují tak z rezervací jednotlivých hotelů i penzionů.