Radní hledají využití pro bývalou celnici v Harrachově

Liberec - Bývalý hraniční přechod v Harrachově znovu ožívá, i když jinak, než si město představovalo. Místo zamýšleného centra záchranářů tam vznikl bezcelní obchod. Harrachovští radní shánějí ještě další možnosti, jak poloprázdný areál komerčně využít. Tipů mají hned několik.

Hraniční přechod v Harrachově je již minulostí. Zůstaly z něj pouze budovy bývalé celnice. Radnice tady chtěla vybudovat společnou česko-polskou hasičskou zbrojnici. „Přemýšlel jsem o tom, že by v objektech mohli mít služebnu profesionální hasiči, mohlo by zde být i stanoviště záchranné a horské služby,“ zamýšlí se starosta SDH Harrachov Martin Soukup.       

Ze záměru ale sešlo. Město na něj nemá peníze a profesionální hasiči ani záchranná služba s vlastní stanicí v Harrachově nepočítají. „My jsme do toho chtěli jít původně i s polskou stranou, ale Poláci neměli zájem. Zájem neprojevila ani česká strana a my jsme od toho z finančních důvodů museli také ustoupit,“ konstatuje starosta Harrachova Tomáš Ploc. „V Harrachově funguje velmi dobře dobrovolná jednotka a navíc i okolní obce mají dobrovolné jednotky, které vykrývají tuto oblast,“ dodává mluvčí HZS Libereckého kraje Iva Michalíčková.     

Město získalo areál od státu na deset let. Jako první tady otevřel svůj provoz bezcelní obchod. Využití dalších prostor harrachovská radnice hledá. „Máme jistou představu, že by tam mohlo vzniknout stravovací zařízení. Už v této věci jednáme s několika stravovacími řetězci,“ naznačuje místostarosta Harrachova Přemek Vodseďálek.    

Kolem bývalé celnice pořád vede mezinárodní silnice, a investor by se tak mohl najít. V Harrachově je potíž v tom, že areál bývalé celnice leží asi tři kilometry nad městem. Nedaleko na polském území se ale nachází běžecký areál v Jakuszycích.