Šéfka stavebního útvaru v K. Varech čelí žalobě kvůli pochybnému zbohatnutí

Karlovy Vary - Opoziční zastupitelé karlovarského magistrátu v čele s Jiřím Kotkem (Alternativa pro kraj) podali trestní oznámení na ředitelku městského stavebního útvaru Ivanu Doubovou. Ta podle nich zneužila pravomoci veřejného činitele tím, že využila změn územního plánu k několikanásobnému zhodnocení vlastních pozemků. Jejich statisícová hodnota se rázem vyhoupla na desítky milionů. Úřednice na svém jednání nevidí nic nezákonného. Na dnešním zasedání zastupitelstva Karlových Varů zaznělo, že se město obrátí pro radu na ministerstvo vnitra.

Podle Jiřího Kotka zneužila vedoucí útvaru nejen svou pravomoc, ale porušit měla také zákony o střetu zájmů, o činnosti úředníků, o správním řádu a dovození do trestního zákoníku. Policie a státní zastupitelství jsou navíc podle Kotka v podobných kauzách v Karlových Varech nečinné. Doubová ale svou vinu nepřipouští: „Můj názor je, že jsem nikdy nepochybila.“

Úřednice neoznámila, že pozemky vlastní, čímž se měla ocitnout ve střetu zájmů. Od rozhodnutí zastupitelstva o změně územního plánu ale už uplynul více než rok. Byla tedy překročena takzvaná prekluzivní lhůta a věc již nelze řešit jako přestupek. Změna územního plánu znamenala, že pozemky byly přeřazeny z kategorie louky mezi stavební parcely. Prodejem pozemků získaných v restituci si pak Doubová údajně vydělala 26 milionů korun.

Tajemník Magistrátu města Karlovy Vary Jiří Vávra shledává pochybení jednoznačně jak v závěrech nezávislé právní kanceláře, tak i právního oddělení magistrátu. Vávra měl podle zdrojů z magistrátu primátoru Werneru Hauptmannovi (ODS) písemně navrhnout odvolání úřednice, to ale sám nepotvrdil. „Čekám na jeho odpověď. Ještě jsem ji neobdržel,“ řekl pro ČT Vávra.

Primátor Hauptmann zatím vyčkává. Podle vlastních slov má k dispozici několik právních rozborů celé situace, které se ve svých závěrech různí. Krajský úřad by měl posoudit celý případ přibližně do měsíce.

Mluvčí magistrátu města Jan Kopál nezpochybňuje, že se Doubová pravděpodobně dopustila určitých pochybení, nepovažuje však celou akci za podloudnou.