Netolice se rozhodly převzít Petrův dvůr

Netolice (Prachaticko) - Netolice na Prachaticku se pokusí zachránit rozpadající se památku - renesanční Petrův dvůr. Areál, který v minulosti tvořil hospodářské zázemí známého zámku Kratochvíle, už více než deset let chátrá. Částečně patřil státu, který se svůj díl několikrát pokoušel marně prodat a nyní jej zdarma věnoval městu. Unikátní renesanční hospodářský areál úzce souvisí s historií obce i někdejšího aristokratického sídla Kratochvíle. Stát za současný stav památky příliš nemůže, budovy získal v havarijním stavu a peníze na jejich záchranu se zatím nenašly.

Původně unikátní renesanční hospodářský areál zámku Kratochvíle je dnes podle šéfů státních institucí spíš danajským darem. Rozkládá se sice na výhodném místě, jde však o památku, kterou vlastníci nesmí nechat spadnout, a jen její zajištění rozhodně nebude levné. „Je to významné místo, které souvisí s obcí Netolice i s někdejším aristokratickým sídlem Kratochvíle,“ prohlásil ředitel Národního památkového ústavu České Budějovice Petr Pavelec.

Stát, který památku zčásti vlastnil, za její současný stav příliš nemůže, budovy získal v havarijním stavu, ministerstvo kultury je odmítlo. Peníze na jejich záchranu úřady nenašly, čtyřikrát opakovaný prodej se i přes stále nižší cenu nedařil. „Nemůžeme za státní peníze něco opravovat, když neznáme využití. Proto bezúplatný převod na spolumajitele,“ zdůraznil Zdeněk Prokopec z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Černého Petra na sebe nyní převzalo město Netolice, i ono vlastní část areálu. „Po několika kolech, kdy se objekt nepodařilo prodat, jsme souhlasili, že jej město převezme,“ uvedl starosta Netolic Oldřich Petrášek (ODS). Petr Pavelec doplnil: „Je vždy lepší, pokud má památka konkrétního majitele.“ Starosta Petrášek to vidí jednoznačně: „Kdybychom Petrův dvůr nepřevzali, budovy by se zřítily.“ Ani město památku nezvládne opravit, bude však už jedním z pouhých dvou vlastníků a šance na případný prodej bude vyšší.

Netolické zastupitelstvo by se mělo dalším osudem, nyní už z větší části městského, historického areálu zabývat už v nejbližších dnech. Vedení města předpokládá, že jeho prodej schválí.