V rámci zbraňové amnestie se objevil i těžký kulomet

Praha - Už měsíc mohou lidé v rámci vyhlášené amnestie beztrestně přinášet na policii nepřihlášené zbraně. Policisté je prozkoumají a některé z nich s potřebnými dokumenty vrátí majitelům. Na jižní Moravě se na policejních odděleních sešlo už přes sto čtyřicet zbraní. Mezi nimi lze mnohdy nalézt i skutečné rarity, třeba kulomet vzor 37, který před 2. světovou válkou vyráběla Československá zbrojovka Brno.

Slavomír Bureš vyrůstal ve vesničce Žlutava nedaleko Napajedel. Když už končila válka, pomáhala jeho rodina skupince sovětských partyzánů. Na památku od nich dostali dárek - samopal PPŠ Špagin. Léta zůstával dobře schovaný, Burešovi na něj znovu natrefili až nedávno. „Samopal byl schovaný tak, že už tatínek ani nevěděl, kam to schoval. Říkal mi, že až budu spravovat střechu, tak to určitě najdu. Když jsme rozebrali starou střechu, protože opravujeme dům, tak jsme to tam opravdu mezi stropy našli zastrčené,“ líčí objev samopalu jeho majitel Slavomír Bureš.

Mít doma samopal je ale u nás zakázané. Slavomír Bureš proto využil amnestie zbraní, kterou letos vyhlásila policie. Ta samopal prověří a znehodnotí. „Až bude samopal znehodnocen, tak si ho nechám jako dekoraci,“ říká Slavomír Bureš.   

Na celé jižní Moravě už se policii přihlásilo více než 140 majitelů nepřihlášených zbraní. Většinou je našli při rekonstrukcích domů nebo zdědili po příbuzných. Prověřené zbraně se pak vrátí svým majitelům i s potřebnými dokumenty. Jen u několika se zjistí, že po nich policie pátrá. Letos jsou takové na jižní Moravě zatím dvě. Amnestie bude pokračovat ještě do konce července.

Muž v Ostravě policii v rámci amnestie odevzdal těžký kulomet

Ostravská policie dostala při amnestii na nelegálně držené zbraně i těžký kulomet vzor 37, který před 2. světovou válkou vyráběla Československá zbrojovka Brno. Téměř dvacetikilovou zbraň donesl pětačtyřicetiletý muž z Ostravy-Bartovic. Znehodnocení kulometu provede soukromá firma, které policie zbraň předá.

Kulomety vzor 37 byly jednou z hlavních součástí výzbroje objektů těžkého opevnění, které se v meziválečném období stavěly v pohraničí.