Obec Žďár na Mladoboleslavsku je v exekuci

Žďár - Obec Žďár na Mladoboleslavsku je už dva týdny v exekuci, a nemůže tak volně nakládat se svým majetkem. Důvodem je to, že obec odmítla poskytnout informace. Návrh na exekuci podal, stejně jako v případě podobné kauzy v Karlových Varech, aktivista Tomáš Pecina.

Případ dostal na starost exekutor Stanislav Pazderka, stejně jako v případě Karlových Varů. Ten potvrdil, že na obecní majetek bylo vydáno exekuční rozhodnutí. Podle starosty Josefa Housy jde o promyšlený tah: „Je za tím úmysl poškodit obec. I když přiznávám, že exekuce byla i moje chyba, vymazal jsem si omylem mail s odpovědí na dotazy,“ řekl. „Žádost o informace jsme poslali v říjnu 2007 a starosta nám odpověděl, že na to nemá čas, ať si přijedeme papíry okopírovat nebo opsat sami na úřad. Pak jsme poslali stížnost, tu hodil do koše. Tak jsme podali správní žalobu,“ sdělil Pecina, který žalobu na obec za některé občany podal.


Odmítl však sdělit, kdo jsou lidé, které zastupuje. „Protože tam by se snadno mohlo stát, že by se stali obětí šikany,“ zdůvodnil stanovisko Pecina. Uvedl, že požadovali zápisy z jednání zastupitelstva o pozemcích, na kterých se má stavět přístupová komunikace k nově budovaným domům. Soud loni v březnu rozhodl, že obec má tyto informace vydat. Když se stále nic nedělo, Pecina podal návrh na exekuci. Podával ho opakovaně, podruhé loni v prosinci. Soud v Mladé Boleslavi o ní rozhodl na začátku ledna.

„Informace jsme poslali, exekuce by měla skončit,“ uvedl starosta. Případ tím pro obec ale nekončí, Housa se chce, stejně jako karlovarský primátor, proti rozhodnutí, které obci zablokovalo část činností, ohradit. Co konkrétně však obec podnikne, rozhodne prý až zastupitelstvo. Podle starosty hrála roli bitva o pozemky v obci, a ne obyčejná žádost o informace. „Dneska už máme potvrzeno, dalšími požadavky na stejné informace, že to záměr je,“ uvedl starosta Žďáru.

Exekuce kvůli neposkytnutým informacím postihla i Karlovy Vary 

Karlovy Vary mohou opět volně nakládat se svým majetkem od počátku března. Město veškeré podklady a informace žadatelům už poskytlo a oni s jejich rozsahem souhlasili. Zaplatilo i exekuční poplatky 10 835 korun. Do problémů se město dostalo kvůli informacím, které požadoval v červenci 2007 zástupce žadatelů Tomáš Pecina. Tehdy se ptal, kdo je v konkrétním případě stavebníkem, jestli stavební úřad stavbu kontroloval a jaká porušení předpisů zjistil. Informace nedostal ani po urgencích. „Ze stanoviska právníka ale vyplynulo, že měl být zvolen jiný postup než exekuce a blokování majetku,“ uvedl primátor Werner Hauptmann.