Becherovka se stěhuje z centra Karlových Varů

Karlovy Vary - Po téměř 150 letech opouští druhá největší likérka v Česku, Karlovarská Becherovka, tradiční výrobní prostory v centru Karlových Varů. Chce investovat do nového závodu v okrajové části města Bohatice, kde má od roku 2005 novu stáčecí linku. Nový majitel domů ale na třídě T. G. Masaryka v centru města slíbil zachovat historické muzeum.

Z tradičních prostor v centru města, kde likér zraje v obrovských sudech, ho do Bohatic musí převážet v cisternách. Nákladní doprava ale zatěžuje navazující pěší zónu. Vedení podniku navíc chce mít vše pod jednou střechou. Generální ředitel Karlovarské Becherovky Antony Schofield informoval, že hlavním důvodem stěhování je ochrana životního prostředí a možnost zvýšení výrobní kapacity.

Toho chce podnik docílit výstavbou nové výrobní haly za více než 100 milionů korun. Zlepší se i pracovní podmínky pro zhruba 70 zaměstnanců. Provozní ředitel Karlovarské Becherovky Vladimír Darebník upřesnil, že podnik se v současnosti nachází ve čtyřech různých lokalitách a neustálé přemísťování zaměstnanců je prý velmi složité. Dodal, že stavební povolení už bylo vydáno a zahájení stavby tak nic nebrání.

Muzeum v centru zůstane

Podle historiků by význam likérky přesunutím jejího provozu z původní budovy na třídě T. G. Masaryka neměl zaniknout. Zůstane tu Muzeum Jana Bechera, které bude v centru města stát ještě desítky let, jak potvrdil Vladimír Darebník. Historik z Krajského muzea Karlovy Vary Stanislav Burachovič se nechal slyšet, že podoba budovy Karlovarské Becherovky by měla zůstat zachována, protože je to tradiční symbol města.

Domy v centru města už koupil karlovarský podnikatel Karel Holoubek, který chce unikátní historické prostory dál využívat. Podle svých slov má záměr postavit v nich pivovar. Tradiční a známé sídlo, ve kterém karlovarská likérka vyrábí už od roku 1867, chce vedení podniku opustit do dvou let. To už by měla stát kompletně vybavená nová hala v Bohaticích. Její stavba totiž začne patrně letos v červnu a trvat by měla zhruba rok.

Nová hala usnadní výrobu

„V nových prostorách budou instalována nová zařízení, která usnadní ve výrobě značně zastoupenou manuální práci. Způsob výroby, receptura a výsledná kvalita likéru zůstanou beze změn,“ konstatoval Darebník. Se zahájením zkušebního provozu se počítá v závěru příštího roku a s plným provozem v roce 2011. Dokud nebudou veškerá nová provozní zařízení odzkoušena, likér se bude neustále vyrábět v původních prostorách.

Karlovarská likérka v současnosti vyrábí kolem 7 milionů litrů likérů ročně. Díky novému provozu by podle Schofielda mohla po jeho otevření produkce vzrůst v horizontu dvou až tří let až na 9 milionů litrů. Odbyt po růstu produkce vidí především na zahraničních trzích. V současné době prodává Becherovka v tuzemsku ročně asi 4 miliony litrů likérů. Zbývající objem vyváží na Slovensko, do Německa, Maďarska a dalších přibližně 35 zemí.

Nárůst objemu prodeje likérů

Becherovka zvýšila ve svém finančním roce od července 2007 do poloviny roku 2008 celkový prodej meziročně zhruba o 8 %. Nárůst objemu prodeje se v tuzemsku zvýšil meziročně o 2 % a export ve stejném období znamenal nárůst o 17 %. Dobrého exportního výsledku dosáhla Becherovka především na Ukrajině a v Rusku, kde se růst odbytu dá očekávat i do budoucna.

Karlovarskou Becherovku vlastní od roku 1998 koncern Pernod Ricard. Likérka funguje na českém trhu také jako distributor značek mateřské skupiny. Prodej dovážených nápojů tvoří asi deset procent celkového zisku Becherovky. Pernod, který vlastní mimo jiné whisky Chivas Regal nebo koňak Martell, je druhým největším výrobcem alkoholických nápojů na světě. Na světovém trhu má zhruba pětinový podíl.