Mariánské Lázně jsou na setkání evropských ministrů připravené

Mariánské Lázně - Obyvatele Mariánských Lázní čeká koncem dubna řada omezení, radnice tam kvůli dalšímu setkání evropských ministrů dokonce uzavře celou lázeňskou část pro veškerý provoz. Samotné jednání ministrů se bude konat na dvou místech - v luxusním hotelu Esplanade a v hotelovém komplexu Nových a Centrálních Lázní. Akce poslouží jako platforma pro politickou debatu o různých aspektech kohezní politiky, územní soudržnosti i o vztazích mezi městem a venkovem. Jak přípravy na summit pokračují, si byl ověřit ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda.

Mariánské Lázně jsou podle starosty už na událost připravené, radnice musí během pobytu ministrů zajistit pořádek, dostatek parkovacích míst a bezpečnost. „V té době se zastaví veškeré stavby, průjezd nákladních aut i zásobování. Všechno bude zastaveno, dokonce bude omezena i městská hromadná doprava,“ uvedl starosta města Zdeněk Král (ODS). Město na událost uvolní z rozpočtu nejméně 200 tisíc korun, dalších 5 miliónů bude stát doprava, ubytování, strava a pronájem reprezentativních prostor pro ministry a jejich delegace. „Jdou na to peníze z Evropského předsednictví, které jsou financovány z Úřadu vlády. Z části jsou to prostředky naše a z části jsou to prostředky kraje,“ vysvětlil ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda. Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD) dodal: „Chceme summit využít k propagaci kraje.“

Samotné jednání ministrů se bude konat na dvou místech: v luxusním hotelu Esplanade a v hotelovém komplexu Nových a Centrálních lázní. „V současné době dolaďujeme konferenční prostory, ubytovací kapacity jsou připravené. Pokoje jsou rok po rekonstrukci, takže jsou v podstatě nové,“ ubezpečil ředitel hotelu Nové Lázně v Mariánských Lázních Robert Landsman. Hlavním tématem setkání bude rozdělování evropských peněz po roce 2013. „Chci přesvědčit ministry, že peníze ze strukturálních fondů EU mají jít především do méně rozvinutých krajů,“ prohlásil ministr Svoboda.

Takzvaná ministeriáda se v Mariánských Lázních uskuteční 23. a 24. dubna, kromě samotného jednání si ministři vyzkouší i místní lázně a podívají se do podzemí karlovarského Vřídla.