Nové Vyklice na Ústecku stát budou

Ústecko - Nadšenci, kteří na Ústecku chtějí obnovit historickou obec Vyklice, kterou nechaly úřady zbourat kvůli těžbě uhlí, slaví úspěch. Ústecký kraj vyslovil se stavbou nové vesnice souhlas. A to i přesto, že má stát v místě, které báňský úřad stále označuje jako chráněné ložisko uhlí. V lokalitě je vodní nádrž větší než Máchovo jezero, města Teplice a Ústí nad Labem jsou na dohled.

Členové Sdružení bývalých obyvatel Vyklic se nechali slyšet, že záměr postavit novou vesnici nevychází z toho, že by stála na relativně výhodné adrese. Jak pronesl Pavel Linhart, jde o jakýsi symbol. Starosta Chabařovic, jejichž částí se mají Nové Vyklice stát, Jiří Záhořík (SNK - ED) k tomu dodal, že nová obec bude mít charakter dřívějších vesnic. Podle něj nejde jen o připomenutí doby, kdy tisíce lidí musely kvůli uhlí opustit domovy.

Stavba Nových Vyklic ale narazila na zákony chránící uhlí, přestože bývalý důl, na jehož okraji má nová vesnice stát, už zaplavily miliony kubíků vody. Ústecký krajský úřad teď vzal odpovědnost na sebe a rozhodl ve prospěch Nových Vyklic. Tomáš Burian z Krajského úřadu Ústí nad Labem prohlásil, že ochranná ložiska už by neměla být překážkou.

Výjimka, kterou kraj pro stavbu Nových Vyklic udělil, vychází z toho, že uhlí schované v jezeře zatím nikdo těžit nechce a nová vesnice bude stát tam, kde už jiné domy stojí. První zmínky o lidech žijících v oblasti Vyklic pocházejí z období starého tři tisíce let. První písemná zmínka je z roku 1239.