Plzeňský minipivovar čepuje zelené pivo na svátek svatého Patrika

Plzeň - Nový zelený ležák svatého Patrika začal dnes čepovat minipivovar Pivovarský dvůr v Plzni. Dvanácti až třináctistupňový nápoj obsahuje pět bylinek, které rostou převážně v Irsku, například mařinku a meduňku, ale také konopí. Pivovar ho bude nabízet do 17. března v rámci oslav irského svátku svatého Patrika, který už je v Česku také populární. V Česku se již zelená piva vyráběla, ale většinou na Velikonoce.

Zelené pivo je dvacátým druhem, který pivovar za necelé dva roky existence nabídl. „Chceme z něj udělat každoroční tradici. Doufáme, že se lidé nebudou té barvy bát. Když si zvykli na naši višeň nebo borůvku, tak s ním určitě nebudou mít problém,“ dodal. Zelená je pro svátek svatého Patrika tradiční a v Evropě v tuto dobu nabízí taková piva řada pivovarů.

V Irsku, odkud tradice vzešla, vše na svátek obarvují na zelenou barvu. „Kromě piva je to například zelená bramborová kaše, včetně obarvené zelené vody do čaje a k černé kávě podávají Irové alespoň zelené sušenky,“ řekl šéfkuchař pivnice Pivovarského dvora Václav Pach. Podle něj jsou Irové velcí nacionalisté a jsou rádi za každý důvod k oslavě; irský a český naturel je příbuzný.

Plzeňský minipivovar dnes zahájil Dny irského menu a nabízí tradiční ostrovní pokrmy hlavně z hovězího, jehněčího, brambor a kořenové zeleniny. Například zelenou fazolovou polévku skřítka Gluma a roastbeef z irského hovězího v pepřové krustě s česnekovým dresinkem. Tradičními pokrmy je také dušené maso „stew“ a různé úpravy jídel na černém pivě.