Letos čeká čápy boj o volné komíny

Cheb - Na svatého Řehoře se měli podle tradice objevit v Česku první čápi. Páteční noviny ale většinou napsaly, že se poslové jara jaksi opozdili. To však není tak úplně pravda. České televizi se totiž podařilo natočit prvního letošního čápa v Chebu. Usadil se na komíně nad tamním hypermarketem přímo uprostřed města.

Abychom to upřesnili. Čáp přiletěl do Chebu už dva dny před Řehořem - 10. března. A lidé se bojí, že to s návratem do české domoviny trochu přehnal, že přijde ještě zima. „Asi před pěti lety jsme měli případ, kdy přiletěl čáp do Plané u Mariánských Lázní již koncem února. Museli jsme ho přikrmovat, dávali jsme mu ryby, nějaké hlodavce, jednodenní kuřátka. Když pominula zima, tak mu přiletěla nevěsta a zůstali na komíně,“ vzpomíná ornitolog Karel Bobál.   

Vypadá to, že čapí hlava budoucí rodiny si pospíšila proto, aby obsadila a uhájila dost exkluzivní místo. Když se v centru Chebu boural starý objekt a na jeho místě stavěl nový hypermarket, trvali místní na tom, že investor musí zachovat tradiční čapí bydlení. Dali to i do územního plánu a do podmínek stavebního řízení. „Byla to podmínka ochrany životního prostředí, která se přenesla do územního rozhodnutí i do stavebního povolení,“ uvádí vedoucí chebského stavebního úřadu Josef Huf.    

Někteří čápi museli přečkat zimu v Česku. Také s pomocí člověka ve stanicích pro handicapované živočichy. Třeba ve Studánce u Tachova. „Například loni byl autem sražen čáp. Poranění se vyléčilo a letos po přepeření ho vypustíme zpět do přírody,“ říká ornitolog Bobál.   

Kolem českých komínů může být za pár dní docela rušno. Každý rok jich ubývá a čapích párů přibývá. Podle českých ornitologů jich loni vyvedlo své mladé na devět set. Mladí a staří teď budou bojovat o svá bydliště.