Unikátní rozhledna je zpět na vrchu Studenec

Děčín - Unikátní kovová rozhledna, která je ještě o rok starší než pařížská Eiffelovka, se vrátila na vrch Studenec na Děčínsku. Věž ještě nedávno určenou k likvidaci zachránilo to, že byla vyhlášena za kulturní památku. Od loňského podzimu čekala na své znovuzrození. Její instalace na původní místo však rozhodně nebyla jednoduchou záležitostí.

Až na třetí pokus se pilotům vrtulníku podařilo usadit opravenou rozhlednu na vrchol Studence. „Je to pro nás obrovská úleva. A nejen pro nás, ale pro všechny, kteří se na tom nějakým způsobem podíleli,“ říká Tomáš Horyna z Občanského sdružení Studený a Lipnice.

Piloti se opravenou rozhlednu pokoušeli vynést nahoru už loni na podzim. Jenže počasí bylo pokaždé proti. „V té výšce je to doslova hodinářská práce,“ přiznává vrchní vazač Pavel Novák. „Pod námi pracují lidé a my nemůžeme udělat žádnou chybu,“ dodává pilot Petr Černý.

Zachránci chtěli, aby se rozhledna vrátila na kopec už loni v září, v den stodvacátého výročí jejího postavení. Jenže oprava se protáhla. „Mohlo to jít určitě rychleji, ale jakmile se čerpají peníze od státu, vždycky je to propletené s byrokracií,“ vysvětluje Tomáš Horyna. „To bylo vis mayor, za to jsme nemohli my,“ dodává starosta České Kamenice Miroslav Weis.

První výlet na opravenou rozhlednu plánují turisté už příští víkend.