Vláda investuje 900 milionů do protipovodňových opatření

České Budějovice - Státní správa hodlá letos investovat 900 milionů korun do protipovodňových opatření v jižních Čechách. Úpravy by měly zlepšit situaci v celém povodí řeky Vltavy. Jednou z cílových lokalit, kterých se finanční dotace dotknou, bude také Veselí nad Lužnicí, které vážně zasáhly záplavy naposledy před třemi lety. Stovky milionů korun navíc podle ekonomů oživí v současné hospodářské krizi aktivity stavebních firem.

Veselí nad Lužnicí patří mezi města, která snadno podléhají záplavám při jarním tání či po delším dešti. První příslib finanční pomoci při protipovodňových opatřeních sem politici směrovali po záplavách v roce 2002, finanční injekce se ale nakonec Veselí nedočkalo.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) nyní potvrdil záměr vlády investovat do povodí řek v jižních Čechách: „Veselí nad Lužnicí a řada těch dalších akcí je v současné chvíli schválena.“ Starosta Veselí nad Lužnicí Jaromír Novák (ČSSD) finance vítá: „Pro nás je to opravdu velice velká úleva.“

Dalších více než 700 milionů stát utratí za podobné úpravy řek na řadě míst jižních Čech. Kabinet Mirka Topolánka finanční injekcí sleduje zároveň pomoc stavebním firmám v období hospodářské recese. S částečnými výhradami tento záměr podporují i ekonomové a analytici.