V Písku vzplál boj o předzahrádky

Písek - Provozovatelé pohostinství na hlavním píseckém náměstí mají strach, jak bude letos vypadat provoz letních zahrádek. Nad jejich osudem totiž drží ruku památkáři. V minulém roce neprošly dvě zahrádky a majitelé se bojí, že letos se to bude týkat dalších. Město, které stavby povoluje, musí rozhodnutí památkářů respektovat. V opačném případě mu hrozí milionové sankce.

Majitelé píseckých pohostinství tvrdí, že pokud jim památkáři předzahrádky nepovolí, tak přijdou o zákazníky a tím až o padesát procent zisku z letní sezóny. „Jestliže mi zahrádka v létě nebude fungovat, tak ten podnik nebude uživatelný,“ tvrdí majitel pohostinství Karel Mošovský.

Památkáři ale trvají na svém. S předloženou podobou předzahrádek nesouhlasí. „Bereme v úvahu řadu souvislostí, například pohledové a hmotové uplatnění předzahrádky v rámci prostoru městské památkové zóny,“ vysvětluje památkář Martin Zeman.

Památkáři kritizují především dřevěné podlahy. Předzahrádky jsou podle nich také vysoké a brání výhledu na historické objekty. Postavit stoly a židle na nerovný chodník ale majitelé provozoven odmítají. „V takovém případě budu těžko lákat lidi na zahrádku, která jim není tak příjemná,“ namítá Karel Mošovský.

Vedení města, které pozemky před objekty vlastní, výhrady nemá. Předzahrádky jsou vítanou atrakcí i pro místní a návštěvníky města. „Ty zahrádky tady nikomu nevadí, navíc podporují turistický ruch,“ uvádí jeden z píseckých občanů. „Zahrádky k městu patří stoprocentně, velmi to město oživí,“ přidává se druhý.

Názor památkářů však musí město respektovat. „Zákon o památkové péči hovoří o tom, že může udělit pokutu,“ připouští Martin Zeman. A to až dva miliony korun za každé povolení, které město vydá přes jejich zákaz.

Zástupci města i majitelé provozoven s památkáři budou ještě jednat. Stále věří v oboustranně přijatelnou dohodu. Pokud jednání skončí neúspěchem, chtějí se majitelé provozoven obrátit na Státní památkový ústav i na Ministerstvo kultury ČR.