Nejvytíženější česká cyklostezka zůstane zavřená až do června

Českobudějovicko - Mezi Hlubokou a Českými Budějovicemi se nachází nejvytíženější česká cyklostezka, která je nyní uzavřená. Její první část měla být v provozu už o víkendu, místo toho budou dělníci opravovat škody po těžké technice. Na dalším úseku skončí práce až o dva měsíce později. Vadí to hlavně lidem, kteří stezku využívají pro cesty do práce.

Zákazy vstupu, na které si v minulosti stěžovali českobudějovičtí cyklisté, měly zmizet v noci z pátku na sobotu. Na svém místě ale dál zůstávají. Těžké stroje totiž populární cyklostezku poškodily natolik, že ji město odmítlo převzít. Náměstek primátora Českých Budějovic František Jelen (ODS) informoval, že předání stezky bylo prodlouženo do 30. dubna.

Ještě déle budou těžká nákladní auta odvážet po cyklostezce bahno a štěrk vytěžené z Vltavy v rámci jejího splavňování na dalším úseku u Hluboké, jak podotkl starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa (ODS). Mluvčí společnosti Metrostav František Polák upřesnil, že cyklostezka se bude opravovat až v průběhu června. Podle sčítání nadace Jihočeské cyklostezky přitom auta a bagry jezdí po vůbec nejvytíženější české trase určené pouze pro pěší, cyklisty a bruslaře.

I v zimě stezku podle nevládních organizací využívají stovky lidí. Zákazy vstupu nejvíce vadí těm, kteří tudy jezdí do zaměstnání. Proti splavňování i uzavírkám stezky protestují i některé nevládní organizace. Jejich představitelé argumentují mimo jiné tím, že cyklisté jízdou po rušných výpadovkách komplikují život sobě i řidičům aut. Vzhledem k většímu počtu cyklistů na hlavních tazích policisté neočekávají výraznější dopravní problémy. Na druhou stranu varují před větším rizikem dopravních nehod.