V Praze přibudou cyklostezky

Praha - Cyklisty v Praze čeká letos téměř 30 kilometrů nových stezek a tras. Kolo používá nejen pro rekreaci čím dál více lidí, takže zájem o ně je obrovský. Dohnat západoevropské metropole se sice Praze kvůli členitému terénu asi nikdy nepodaří, přesto magistrát v tomto roce vyčlenil na výstavbu a údržbu cyklostezek 70 milionů. Už na podzim se tak cyklisté projedou po náspu někdejší vlečky z Vysočan do Hloubětína a v centru města na Klárově cyklotrasa už nepovede frekventovanou křižovatkou, ale pod Mánesovým mostem. Událostí roku pak rozhodně bude otevření stezky z Hlavního nádraží na Vítkov a dál na Krejcárek.

Současná síť v hlavním městě obnáší 540 kilometrů cyklostezek a cyklotras, cyklisté se nyní mohou těšit na dalších 30 kilometrů, které k ní letos přibudou. „V roce 2002 se kolo podílelo 0,4 procenty na celkovém přepravního objemu, v Praze jezdilo asi 5 tisíc cyklistů. V roce 2008 už je to 1,5 % a v letních měsících využívá kolo jako dopravní prostředek dokonce více než 30 tisíc lidí,“ potvrdil pražský primátor Pavel Bém.

Cyklisté se už na podzim projedou po náspu někdejší vlečky z Vysočan do Hloubětína. Další novinka bude čekat na příznivce jedné stopy na Klárově, kde už cyklotrasa nepovede frekventovanou křižovatkou, ale pod Mánesovým mostem. Událostí pak bude otevření stezky z Hlavního nádraží na Vítkov a dál na Krejcárek.

Přestavbu trati na cyklostezku financuje Správa železniční dopravní cesty kromě tunelu pod Vítkovem, na jeho vyčištění a úpravu musí najít peníze hlavní město. Půjde o částku kolem zhruba 20 milionů korun. „Naše práce na této cyklostezce začnou už v březnu a úsek, který dáme do provozu, plánujeme otevřít během září,“ uvedl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla. 

„Zda se nám tam zabydlí ti chasníci, kteří bydlí pod mosty, nelze předem říct, máme však své zkušenosti. Jakmile se někde průjezdní podjezd, průjezd, tunýlek nebo se udělá stezka, okamžitě odcházejí. Frekvence a ruch jim nesvědčí,“ doplnil šéf magistrátní komise pro cyklodopravu Pavel Polák.

Výstavba a údržba cyklotras přijde magistrát tento rok na 70 milionů korun. Informacemi cyklodopravě se zabývá také právě zahájená výstava v budově magistrátu v Jungmannově ulici, která potrvá až do konce dubna.