Radnice chce postavit parkoviště na úkor lipové aleje

Pardubice - Ani protesty lidí a výhrady inspekce životního prostředí zřejmě nezastaví kácení staré lipové aleje na pardubickém sídlišti Dukla. Místo stromů tam mají být nová stání pro auta. Radnice nejenže hlasy proti neslyší, ale má v úmyslu co nejdřív začít stavět. Inspekce teď požádala o odborný posudek vitality stromů a zdravé chce zachovat. Radnice je ale proti.

Na jedné straně stojí rozzlobení řidiči a na straně druhé ochránci padesát let staré lipové aleje. Radnice pátého pardubického obvodu se ocitla ve dvojím ohni. „Já bych je určitě dala pryč, protože narušují chodníky,“ říká jedna z obyvatelek Pardubic. „Můj názor je ten, že je těch stromů škoda. Sídliště Dukla potřebuje vzduch, když je zde tolik zápachu,“ dodává druhá.  

Do sporu se vložila inspekce životního prostředí. Stejně jako Agentura ochrany přírody požaduje odborné posouzení vitality stromů v době vegetace. „Pokud by se radnice rozhodla ke kácení, museli bychom to kácení zastavit,“ varuje mluvčí České inspekce životního prostředí Ivana Awwadová. „Myslím si, že bychom stanovisko inspekce neměli obcházet. Je to orgán, který má do zeleně právo hovořit,“ domnívá se zastupitel Městského obvodu Pardubice 5 Jiří Kalousek.  

Podle starosty je ale stavba parkoviště ve veřejném zájmu a inspektoři to nerespektují. Radnice má veškerá povolení a po dohodě s vlastníky domů chce vysadit nové stromy i tam, kde dříve nebyly. „Žádný starosta by nikdy nic neudělal, pokud by postupoval podle agentur a ochránců životního prostředí, protože oni nemají žádnou zodpovědnost,“ argumentuje starosta Městského obvodu Pardubice 5 Jaroslav Kňava.

Inspekce namítá, že veřejným zájmem je i samotná ochrana stromů. Další průtahy ale podle starosty znamenají ohrožení veřejné zakázky. „Firma, která vyhrála výběrové řízení, bude určitě žádat kompenzace. A my zase budeme žádat kompenzace po České inspekci životního prostředí,“ uzavírá starosta Kňava.   

Podle starosty Kňavy je otázkou několika dnů, kdy se v Jilemnické ulici ozvou motorové pily. Radnice se pustí do projektu za dvacet pět milionů korun a starosta je ochoten hájit projekt třeba i u soudu.