Pravoslavní přijdou o areál v pražském Karlíně

Praha - Pravoslavná církev nakonec nezíská bývalý armádní areál v pražském Karlíně, který už bezmála čtyři roky plně využívá. Důvodem je rozhodnutí ministerstva obrany, které církvi vypovědělo smlouvu o zápůjčce objektu. Resort přistoupil ke zrušení údajně kvůli tomu, že pravoslavná církev porušovala podmínky pronájmu. Snahu převést bezúplatně komplex do církevního majetku kritizovali v minulosti jak koaliční poslanci, tak i opozice.

Objekt U Sluncové v pražském Karlíně, armádou opuštěný v roce 2004, měl podle plánu jeho dosavadních obyvatel sloužit v budoucnu také jako hospic pro válečné veterány, zázemí pro neziskové organizace nebo pravoslavný chrám. Účetní hodnota se kvůli lukrativnímu umístění v centru hlavního města vyšplhala na desetinásobek původní účetní ceny - 14 milionů korun. Areál má zapůjčený pravoslavná církev, které ho původně ministerstvo obrany chtělo bezúplatně převést. Do konce března se však pravoslavní mají úplně vystěhovat.

„Do rozběhnutého projektu nám přišla z ministerstva obrany výpověď, podle které máme objekt opustit do 30. března, a to vše vlastně bez udání důvodu,“ uvedla autorka projektu Taťána Tzoumasová.

Ministerstvo obrany má k celé věci jasné vysvětlení. Kontroly, které loni i na základě reportáží ČT do areálu poslala ministryně Vlasta Parkanová, odhalily hrubá porušení smlouvy o zápůjčce. „Konkrétně se jednalo o to, že pravoslavná církev tento objekt dále pronajímala a využívala ho vlastně komerčním způsobem, což bylo ve smlouvě přísně zakázáno,“ upřesnil mluvčí ministerstva Andrej Čírtek.