Waldorfská škola v Jeseníku zatím nebude

Jeseník - Waldorfská škola nemá u jesenických zastupitelů podporu, vznik alternativní třídy neprošel ani podruhé. Její příznivci ale boj nevzdávají, přejí si pro své děti jinou formu vzdělávání než tu běžnou. Polovina zastupitelů jim chtěla dát šanci, druhá byla proti. Waldorfská pedagogika klade důraz na harmonický rozvoj individuálních schopností jedince, pedagogové základní školy jí však nevěří. Konečné rozhodnutí je na jejím řediteli a ten bez morální podpory zastupitelů zatím waldorfskou třídu zřídit nehodlá.

K zápisu do první waldorfské třídy přišlo 17 dětí, tedy minimální počet pro to, aby mohla alternativní třída při základní škole vzniknout. Taková alespoň byla podmínka vedení města, přesto nezískala podporu zastupitelů. „My budeme dále pokračovat na zřízení waldorfské základní školy jako samostatného právního subjektu a požádáme o schválení na dalším řádném zastupitelstvu města,“ prohlásila Monika Novotná z Občanského sdružení pro alternativní vzdělávání Jeseník. Peníze navíc sdružení od města nežádalo, potřebných 170 tisíc korun na dofinancování provozu třídy by uhradilo ze svých zdrojů.

Stejně jako při prvním pokusu ani teď neměli zastupitelé jednotný názor, v obou případech ale bylo jejich jednání dlouhé a emotivní. Sdružení nejdříve žádalo, aby mohla být waldorfská třída dva roky při základní škole, po zamítnutí se rozhodlo co nejrychleji založit samostatnou školu. Do letošního září to zřejmě nestihne a chce působit při základní škole alespoň rok. „Od minule nepřinesli žádná nová fakta,“ uvedl zastupitel Ivan Milota (ČSSD). Zastupitelka Veronika Peštuková (ODS) dodala: „Myslím si, že waldorfská třída pod tuto základní školu nepatří. Přineslo by to tolik problémů, že je opravdu lepší variantou, a to dneska připouštějí i zástupci waldorfské iniciativy, kdyby vznikla samostatná waldorfská škola.“

Z mimořádného zastupitelstva odcházeli někteří příznivci alternativního vzdělávání se slzami v očích. „Ředitel školy s tím souhlasil, rodiče s tím byli obeznámeni a přesto zastupitelé rozhodli, jak rozhodli,“ stěžuje si Daniela Nováčková z Občanského sdružení pro alternativní vzdělávání Jeseník.