Vandalové znesvětili pražskou mešitu prasečí hlavou

Praha - Na plot mešity v Praze-Kyjích někdo v noci na dnešek zavěsil prasečí hlavu bez očí a popsal ho nápisem Stop islámu. Policie již případ vyšetřuje. Zatím ale není jisté, zda jde o přestupek, nebo trestný čin. Fotografie činu se objevily na webu nacionalistické Národní strany. Obdobný případ loni v říjnu policie vyšetřovala i v Brně. Na stěnu tamní mešity někdo sprejem nastříkal nápis Stop islámu, na dveře pak napsal Ne.

Událost oznámil na policejní linku 158 muž, který šel do mešity na ranní modlitbu. Policie nyní vyslýchá svědky a zjišťuje, zda něco zaznamenaly bezpečnostní kamery.

Podezření padá na Národní stranu 

Podle informací na internetových stránkách se Národní strana vyhraňuje mimo jiné proti islamistům. Na webu strany se v minulosti například objevila věta: „Mešity zbourat, islám zakázat a islamisty zavírat na doživotí jen za příslušnost!“ Nedávno se na serveru objevilo tvrzení, že strana bude na veřejných prostranstvích v Praze promítat kontroverzní protiislámský film Fitna (Rozvrat). Chce tím údajně vyjádřit svůj nesouhlas se stíháním autora filmu, nizozemského krajně pravicového poslance Geerta Wilderse.

Aktivity Národní strany sleduje i Bezpečnostní informační služba, podle jejíž výroční zprávy za rok 2007 se strana podílela na celé řadě kontroverzních akcí, jejichž cílem bylo upoutat zájem médií a dostat stranu do povědomí široké veřejnosti. Strana prý také provozuje kontroverzní internetové stránky www.chceteje.cz, které jsou zaměřené proti imigrantům.