Vykácení aleje je zatím "odročeno“

Čelákovice - V Čelákovicích u Prahy se vedení města pokusilo vykácet alej. Desítky stromů jsou údajně ve špatném stavu. Kácení nakonec zabránila přivolaná inspekce životního prostředí. Podle ní jsou totiž stromy v pořádku. Místní občanské sdružení upozorňuje, že toto není první případ bezdůvodného ničení stromů ve městě.

Stromořadí podél chodníku v Sedláčkově ulici je vážně ohroženo. Pokud by nezasáhla inspekce životního prostředí, tak by tu teď z dvaceti sedmi stromů stálo jen pět. Znalecký posudek, který si objednal odbor životního prostředí v Čelákovicích, totiž doporučil dvaadvacet javorů vykácet kvůli jejich údajnému špatnému stavu. „Obáváme se, že by mohlo dojít k úrazům. Mohly by například prasknout větve, je možné, že by se zlomil i samotný strom,“ tvrdí starosta Čelákovic Bohumil Klicpera. „Podle našeho názoru stromy v havarijním stavu nejsou,“ nesouhlasí se starostou mluvčí České inspekce životního prostředí Ivana Awwadová.

Inspekce nakonec kácení zakázala. Členové občanského sdružení Naše Čelákovice tvrdí, že město se tímto způsobem zbavuje zeleně, aby se o ni nemuselo starat. „To dřevo se pak vždycky někam ztratí, takže mě by zajímalo, kam se ztratí, případně do čí kapsy dojdou peníze z jeho prodeje,“ ptá se Helena Babická z občanského sdružení Naše Čelákovice. „Toto dřevo se použije jako palivové, jinak se ani použít nesmí,“ odmítá námitku Heleny Babické starosta Klicpera.

Obyvatelé už dokonce vytvořili satirický zvukový spot, který popisuje, jak to v jejich městě chodí. V něm se mimo jiné říká: „Měsíční krajinu vytvoříme přímo u vás, pokácíme obecní aleje, stromořadí, větrolamy i památkové stromy, upravíme dokumenty a ekologické posudky. Rozdělíme se s vámi o výdělek. Zlikvidujeme stopy potřebné pro dodatečné expertízy. Bratrstvo řetězové pilky z Čelákovic u Prahy.“

Starosta Klicpera však uvádí, že pokud v Čelákovicích došlo ke kácení celých alejí, tak to bylo například z důvodu napadení škůdci. „V tu chvíli jsme prostě nenalezli jiné řešení než je vykácet,“ uzavírá starosta.

Inspekce životního prostředí chystá na duben další šetření. Nechá si vypracovat dendrologický posudek a pak teprve rozhodne, jestli je kácení skutečně nutné a kolika stromů se bude týkat.