Utajený audit o pardubické nemocnici

Pardubice - Ani půl roku od nástupu nového ředitele Pardubické krajské nemocnice veřejnost neví, jak dopadla prověrka smluv s firmami, které v ní podnikají. O nevýhodných smlouvách se přitom začalo otevřeně mluvit, když kraj odvolal ředitele Jana Feřteka. Nové vedení, které mělo vazby firem na nemocnici prověřit, teď čelí kritice, že výsledky auditu odmítá zveřejnit.

Již dříve se odbory a dokonce i členové dozorčí rady zmiňovali o tom, že některé smlouvy se soukromými firmami nemocnici znevýhodňují. „O těch vztazích se soukromými firmami, které působí v nemocnici, se hovoří již delší dobu. Týká se to medicínských i nemedicínských provozů,“ uvedl již v létě minulého roku předseda pardubického LOK Tomáš Gottwald.

To, že některé firmy podnikají za mimořádně výhodných podmínek, nechal prověřit nově zvolený ředitel. Podrobnosti auditu ale odmítá zveřejnit. „Ten právní rozbor pochopitelně mám, ale bez souhlasu druhé smluvní strany obsah smlouvy nemůžeme zveřejnit ani moc komentovat,“ přiznává ředitel Pardubické krajské nemocnice Josef Šimurda.

Podle Transparency International jde ale o veřejné peníze a nemocnice nepostupuje správně. „Obchodní tajemství se dost často nadužívá a je to často výmluva pro neposkytnutí informací,“ říká k tomu David Ondráček z Transparency International.

Vedení kraje podle hejtmana nebude bránit tomu, aby se důležité informace dostaly na veřejnost. „Je možné, že některé detailní záležitosti nebudeme moci zveřejnit, ale určitě to nebudou takové, které by mohly nějakým způsobem ohrozit informovanost veřejnosti,“ vysvětluje hejtman Pardubického kraje Radko Martínek.

Vedení kraje čeká na kompletní výsledky auditu. Připouští, že se řada kontroverzních rozhodnutí sváděla na chystaný příchod strategického partnera. Projekt nakonec zkrachoval a sociální demokraté trvají na svém. „Myslíme si, že je škoda, pokud některé činnosti nevykonává nemocnice jako taková,“ dodává radní Pardubického kraje zodpovědná za zdravotnictví Markéta Tauberová.

Budoucí provoz a rozvoj v Pardubické krajské nemocnici má ukázat nová zdravotnická koncepce. Návrh na její zpracování teď Pardubický kraj zadal soukromé firmě, která zvítězila ve výběrovém řízení.