Mlýn Beata v Netolicích už toho příliš nenamele

Netolice - Jeden z nejstarších českých mlýnů končí, po sto a dvou letech se na konci března zastaví mlýnské stroje ve firmě Beata v Netolicích. Stroje už nestačí obstát v konkurenci. Mlýn v centru města omezil výrobu už loni, o práci má přijít i většina zaměstnanců. Představitelé netolického mlýna zdůrazňují, že nekončí kvůli hospodářské recesi. Stroje poháněné transmisemi a zásobníky z masivního dřeva jednoduše konkurenci moderních, počítačově řízených linek nezvládly.

V roce 1907 šlo o jeden z nejmodernějších mlýnů ve střední Evropě. Nachází se téměř v centru Netolic a přežil obě světové války, změnu pohonu z páry na elektřinu, znárodnění i restituci. Stroje poháněné transmisemi a zásobníky z masivního dřeva ale jednoduše nezvládly konkurenci moderních, počítačově řízených linek. „Mlýn Beata v Netolicích není již delší dobu schopen dostát požadavkům na efektivní výrobu,“ potvrdil výkonný ředitel mlýna Bohumír Blažek.

Od restituce až do roku 2007 se o zařízení starala vnučka jeho zakladatele Františka Kuliše Božena Jeriová. Podle ní mlýn s připojenou pekárnou proslul například za války tím, že vyráběl stále stejnou mouku i chleba jako za CaK mocnářství a první republiky: „Lidé sem chodili a jezdili ze širokého okolí protože tu byl poctivý voňavý chléb.“

Plánované zastavení strojů víc než jen mrzí i představitele města. „Je to určitě škoda, ten mlýn k Netolicům patřil,“ prohlásil starosta Netolic Oldřich Petrášek (ODS). Představitelé netolického mlýna zdůrazňují, že nekončí kvůli hospodářské recesi. Ta se však dotýká většiny firem v celých jižních Čechách. Hospodářská komora tady za první dva měsíce zaznamenala už 17 bankrotů a další velké firmy propouští.

Tradiční stroje se v netolickém mlýně definitivně zastaví podle stavu zásob, nejpozději ale 31. března.