Hradec Králové nezákonně vybírá poplatky za parkování

Hradec Králové - Magistrát v Hradci Králové porušuje zákon, když vybírá poplatky na parkovišti u zimního stadionu. Charakter pozemků to prý nedovoluje. Tvrdí to krajský úřad, který město vyzval k okamžité nápravě. Plochy u stadionu nejsou podle něj místní komunikací, a tudíž na nich magistrát nesmí žádat od řidičů peníze za parkování.

Náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Vladimír Derner (KDU-ČSL) doufá, že radnice bude ctít zákon. V opačném případě prý budou situaci řešit právníci. První výzvu zrušit výběr parkovného dostalo město už v únoru, ale nereagovalo. Peníze od řidičů inkasuje firma Atol, které radnice na třicet let svěřila systém parkování v Hradci.

Předseda představenstva firmy Atol Dušan Čížek se nechal slyšet, že pokud dá město podnět ke zrušení parkovného u stadionu, okamžitě přestane být zóna placenou. Mluvčí královéhradeckého magistrátu Václav Svoboda informoval, že město požádalo odbor dopravy, aby zařadil parkoviště u zimního stadionu mezi místní komunikace, čímž by bez veškeré pochybnosti umožnil zpoplatnění parkovací plochy.

Pozemky u stadionu, které patří státu, radnice nečekaně zabrala vloni v létě. Zřídila na nich parkoviště Atolu, které je předmětem sporu. Stát podal na magistrát žalobu. Parcely pod parkovištěm totiž patří a vždy patřily státu a město na nich prý podniká neoprávněně. Termín jednání zatím soud nestanovil. Hradecký primátor Otakar Divíšek naznačil, že město výzvě krajského úřadu nevyhoví.