V Semilech se otevírá nový denní stacionář

Semily - Nové zařízení se přes den stará o mentálně postižené a duševně nemocné, o děti i o dospělé. Stacionář v Semilech dosud chyběl. Paradoxně se otevírá v době, kdy je financování sociálních služeb v krajích velmi nejisté. Peníze na provoz si stacionář musí teprve sehnat. Ze sousedního Turnova sem rozšířilo své služby sdružení Fokus.

Vedoucí sdružení Fokus Luďka Kanclířová informovala, že klienti se budou učit základním pracovním dovednostem a podstupovat různé pracovní terapie. Samozřejmostí budou výlety do okolí. Potřeba denního stacionáře vyplynula z komunitního plánu. Lidé ji zmiňovali nejčastěji.

Vedoucí sociálního odboru Městského úřadu Semily Alena Housová upozornila, že lidé, kteří se po celý život starají o takto postižené lidi, také stárnou a jsou čím dál tím více unaveni. Stacionář se pak jeví jako vhodná alternativa.

Semilský stacionář zatím funguje zkušebně. Peníze na provoz získal od ministerstva práce a sociálních věcí, ale jen do začátku. Aby mohl fungovat i nadále, žádá o peníze z fondů Evropské unie. Peněz na provozování sociálních služeb je nedostatek. Pravidelný provoz bude zahájen od dubna. Navštěvovat ho bude patnáct až dvacet klientů.