Novému zvonu v Nehvizdech požehnal kardinál Vlk

Nehvizdy u Prahy - Kostel svatého Václava v Nehvizdech získal po sedmašedesáti letech svůj druhý zvon, nechal jej ulít a z vlastních peněz jej zaplatil místní rodák. Městys Nehvizdy tak zažil v neděli 22. března velkou slávu. Zvonu, který získal jméno po svém donátorovi „Josef“, požehnal kardinál Miloslav Vlk a poté celebroval mši svatou. Podle pražského arcibiskupa to je skvělá investice ve prospěch společenství. Sám dárce se slavnosti nezúčastnil, kvůli zdravotním problémům musel být hospitalizován v nemocnici.

Před čtyřmi lety se do jedné z věží nehvizdského kostela stěhoval první zvon, tehdy na něj obyvatelé uspořádali sbírku. Nyní je na svém místě už i druhý zvon, na ten se už ale lidé skládat nemuseli, za 680 tisíc korun ho totiž nechal ulít místní rodák Josef Košťál. „Dostali jsme peníze a můj bratr dal zvon ulít na památku našich rodičů a prarodičů,“ uvedla sestra donátora paní Jiřina Košťálová. „Myslím, že je to skvělá investice, protože je to ve prospěch společenství,“ dodal kardinál Vlk.

Kardinál Miloslav Vlk daru požehnal, pan Košťál ale u slavnostního aktu být nemohl, kvůli zdravotním problémům musel do nemocnice. Alespoň ale v dílně viděl, jak se zvon odlévá. „Je to historický okamžik, když zvonovina vychladne a zvon je obnažen od hlíny,“ prohlásila Leticie Vránová-Dytrychová ze zvonařské dílny Tomášková-Dytrychová Brodek u Přerova.

Výroba zvonu, který nese jméno svatého Josefa, trvala 8 týdnů a dílna ho zhotovila podle stejného návrhu jako v roce 2005 první zvon zasvěcený patronu kostela sv. Václavovi. Josef je ale ještě o 300 kilo těžší, váží téměř 900 kilogramů. „Věž musel prohlédnout statik, zda trámoví, které tam je, zvon skutečně unese,“ doplnil farník Miloš Ryčl.

Zvonice nehvizdského kostela zela prázdnotou více než 60 let, původní zvony posvěcené v roce 1929 totiž v roce 1942 odvezli Němci a kov z nich použili k válečným účelům. Na svá původní místa se zvony vrátily přesně po 67 letech.