K městům s babyboxy se přidaly Strakonice

Strakonice - Ve strakonické nemocnici se dnes otevřel druhý jihočeský babybox. Už od 10. března byl ve zkušebním provozu, teprve teď ale začal fungovat. Dosud byla na jihu Čech schránka pro odložené novorozence jen v Jindřichově Hradci, v regionu by se měla další schránka otevřít v Písku. Babyboxy pomohly za dobu své existence v Česku zachránit už 15 dětských životů.

Ve Strakonicích je schránka umístěna na budově pohotovosti napravo od hlavního vchodu.

Vybudování jednoho babyboxu přijde zhruba na 250 000 korun, náklady hradí sponzoři. Většina jde z nadace Jistota Komerční banky. „Ve Strakonicích se přihlásilo ke dvěma desítkám malých drobných dárců, kteří nás také podpořili,“ uvedl Ludvík Hess z občanského sdružení Babybox pro odložené děti.

Další schránka pro odložené novorozence se na jihu Čech otevře zřejmě v Písku, přesný termín ale domluvený není. Naopak vedení českobudějovické nemocnice se zatím umístění babyboxu v areálu brání. „Budějovice jsou velké město a v každém velkém městě je to určitě víc potřeba nežli v menším městě. Ale tlačit nijak nemůžu,“ zdůraznil Hess.

Odložení dítěte do babyboxu je legální a rodičce za to nehrozí žádný trest.