Hradec Králové vede další spor se Strabagem

Hradec Králové - V Hradci Králové ještě neskončil první spor kvůli stavbě hradeckého autobusového terminálu, který vede tamní Dopravní podnik s firmou Strabag a už vznikla další pře. Tentokrát kvůli rekonstrukci Riegerova náměstí, které na terminál navazuje. Společnost naopak požaduje zaplacení víceprací, které provedla na Riegrově náměstí, zaslala radnici fakturu na zhruba patnáct milionů korun. Svoje stanovisko sdělila v písemném prohlášení. Město nevylučuje, že by spor o investici do rekonstrukce náměstí mohl skončit u soudu.

Rekonstrukce Riegerova náměstí před hradeckým vlakovým nádražím skončila přibližně s měsíčním zpožděním. Město za to firmě Strabag dalo pokutu tři miliony korun, tu ale stavební společnost nezaplatila. „Namísto toho poslala fakturu na zhruba 15 milionů korun, které požaduje na zaplacení víceprací, které provedla na Riegrově náměstí,“ uvedl mluvčí Magistrátu města Hradec Králové Václav Svoboda.

Stavební firma Strabag možnost vyjádřit se formou telefonátu odmítla, poslala písemné stanovisko. V něm kromě jiného uvádí, že zpoždění vzniklo kvůli městu, které v průběhu stavby přišlo se zcela novými požadavky a to i co se týče kvality použitého matriálu. Takzvané vícepráce vedly k vyšším nákladům. Část prací navíc podle Strabagu nemohla být z technických důvodů provedena tak, jak popisovala smlouva. „Společnost Strabag převzala staveniště dokonce s předstihem a měla dost času na to, aby zjistila, zda-li částky, které z projektu vyplývají, skutečně odpovídají skutečnosti,“ nesouhlasí Václav Svoboda.

Strabag se s hradeckým magistrátem, konkrétně s jím zřizovaným Dopravním podnikem, pře i kvůli stavbě autobusového terminálu. Dopravní podnik si totiž za téměř roční skluz ve výstavbě vzal bankovní záruku Strabagu ve výši 80 milionů korun. Krajský soud rozhodl, že neoprávněně. „V tuto chvíli probíhá odvolací řízení,“ potvrdil ředitel Dopravního podniku města Hradec Králové Miloslav Kulich.

Město nevylučuje, že u soudu skončí i spor o investici na Riegerově náměstí.