Zastupitelé Stříbra definitivně odmítli výstavbu větrníků

Stříbro - Zastupitelé Stříbra definitivně odmítli výstavbu větrných elektráren na území celého města. Po téměř dvouletém jednání tak skončily šance ČEZ na vybudování zatím největšího "větrného" projektu v Plzeňském kraji. Devět zastupitelů bylo proti, šest bylo pro. Radnice tedy nepodepíše s investorem žádnou smlouvu o spolupráci, což by se stalo v případě schválení projektu.

Podle starosty Miroslava Nenutila nehlasovaly politické kluby jednotně, ale pro i proti byli zástupci ze všech politických stran. Rada města původně navrhovala tajné hlasování, ale nakonec bylo veřejné. Starosta nevyloučil, že někteří zastupitelů hlasovali pod vlivem skupin odpůrců včetně občanských sdružení. Nejčastěji dnes zazníval argument, že stožáry a vrtule by hyzdily krajinu. Radnice podle Nenutila nevložila do projektu žádné peníze, pouze čas zastupitelů, kteří o záměru několikrát hlasovali. Několik desítek tisíc korun stála organizace neplatného referenda.

Dnešnímu jednání byl přítomen šéf krajské ČSSD, poslanec a krajský zastupitel Václav Votava. „Jsem rád, že většina zastupitelů vzala v úvahu většinový názor občanů,“ uvedl. Podle něj už v referendu hlasovalo asi 1200 lidí proti a 200 pro, což by se nezměnilo ani v případě, kdyby se naplnila zákonem předepsaná pětatřicetiprocentní účast.

ČEZ chtěl větrníky i v Těchlovicích a Otročíně 

Důvodem dnešního jednání byl fakt, že odpůrci výstavby větrníků radnici upozornili na to, že před časem přijaté usnesení města schvalující záměr výstavby se netýká částí, kde mají větrníky skutečně vyrůst. „Před 1,5 rokem jsme přijali usnesení, kde jsme schválili záměr výstavby větrných elektráren v katastru Stříbra. Domnívali jsme se, že se to týká i všech částí obce, které k nám náleží. Ukázalo se ale, že formulace byla nešťastná,“ uvedl Nenutil. Schválený záměr platil jen pro katastr Stříbra. S výstavbou větrníků ale ČEZ počítala v katastrech části obce Těchlovice a Otročín. Proto museli dnes zastupitelé téma znovu otevřít.

Projekt výstavby šesti větrných elektráren u Stříbra připravuje ČEZ. Jde o investici za půl miliardy korun. Proti výstavbě se loni postavila část místních, radnice proto uspořádala letos v lednu referendum. Kvůli malé účasti lidí nebylo platné, a tedy ani závazné. Patem poté skončilo hlasování zastupitelů, kteří měli o stavbě rozhodnout. Šest bylo pro, šest proti, dva nehlasovali a jeden se zdržel. Proto se považovalo za rozhodující usnesení, které záměr výstavby schválilo. Jeho formulace se ale později ukázala jako nesprávná. Podle šéfa projektu Ladislava Březiny neměl zatím ČEZ Obnovitelné zdroje uzavřen smluvní vztah o spolupráci a vyjednával. Potvrdil, že pokud zastupitelé řeknou ne, což se dnes stalo, půlmiliardový projekt padne.

Logo Skupiny ČEZ
Zdroj: ČT24