Dítě odložené do babyboxu vzápětí vyzvedli prarodiče

Sokolov - Do babyboxu v sokolovské nemocnici odložila v úterý matka čtyřměsíčního chlapce. Podle primáře bylo dítě v dobrém zdravotním stavu. V péči lékařů zůstalo ale jen chvíli, vzápětí si pro chlapce přišli do nemocnice prarodiče a otec dítěte. O události informoval Ludvík Hess z občanského sdružení Babybox pro odložené děti - Statim.

Dětský primář odhadl věk zdravého chlapce na 4 měsíce. „Zoufalá maminka měla v sobě dost morálky, aby děťátko odnesla na místo, kde mu nic nehrozí a lékaři mu poskytnou okamžitou péči,“ konstatoval Hess.

Podle Petry Soukupové ze sokolovské nemocnice si pro chlapce přišli prarodiče s otcem zhruba za hodinu. „Kontaktovali jsme sociální péči, ale policii jsme případ neohlašovali,“ dodala Soukupová.

Chlapec je šestnáctým dítětem, kterému pomohl zachránit život babybox. Zařízení, kam mohou matky odložit anonymně dítě, poskytuje novorozencům bezpečné prostředí až do chvíle, kdy si pro něj přijdou zdravotníci.

Muž si vymysleli, že se mu v zahraničí narodil nemocný syn a potřebuje peníze na operaci. Poslal dokonce fotografii dítěte v inkubátoru.
Zdroj: ČT24