Spor o rekonstrukci prunéřovské elektrárny

Ústí nad Labem - Ministerstvo životního prostředí se postavilo proti rekonstrukci elektrárny Prunéřov. Vadí mu, že ČEZ chce použít bloky s účinností třicet osm procent v době, kdy se dají nakoupit zařízení až o sedm procent účinnější.

Tepelná elektrárna Prunéřov by měla být po rekonstrukci elektrárnou bez komínů, jen s chladicími věžemi a s polovičním množstvím vypouštěných škodlivin proti dnešku. „Emise SO2 by měly poklesnout až o sedmdesát procent,“ uvádí mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy Ota Schnepp.

Ministerstvu životního prostředí ale úpravy nestačí. „Rozdíl v navrhované technologii oproti té, kterou my požadujeme, je tři sta tisíc tun CO2 ročně, což je velmi významné,“ oponuje mluvčí Ministerstva životního prostředí ČR Jakub Kašpar. „Musím říct, že každé procento jsou tuny kysličníku uhličitého, takže stojím na straně ministerstva životního prostředí,“ říká náměstek hejtmanky Ústeckého kraje Arno Fišera. „Je obtížně akceptovatelné, abychom souhlasili s technologiemi, které byly nejmodernější na sklonku minulého století,“ uzavírá Jakub Kašpar.

Ministerští úředníci tvrdí, že úpravy budou tak rozsáhlé, že jde vlastně o stavbu nové elektrárny. A v nové elektrárně musí být použito to nejlepší zařízení, jež je na trhu k dostání. Podle nás se stále jedná o komplexní obnovu. To, co chceme použít, je z našeho pohledu nejlepší dostupná technologie,„ vysvětluje stanovisko ČEZ mluvčí Ota Schnepp. “To, co slibuje ČEZ, není nejmodernější dostupná technologie,„ tvrdí Jakub Kašpar. “My bychom v Prunéřově rádi viděli nový agregát s vysokou účinností," prezentuje stanovisko Ústeckého kraje náměstek Arno Fišera.

ČEZ tvrdí, že požadavky ministerstva jsou nereálné. Zásoby uhlí v blízkosti Prunéřova vystačí podle elektrárenské společnosti jen na pětadvacet let. Bloky, které požadují ministerští úředníci, by se tak nestačily ani zaplatit. Lidé ze společnosti ČEZ připouštějí, že se chtějí s ministerstvem dohodnout. Bez modernizace vydrží totiž Prunéřovu uhlí sotva dvacet let.