Nový počítačový tomograf ve Dvoře Králové vzbuzuje rozpaky

Dvůr Králové nad Labem - Nový počítačový tomograf začal sloužit pacientům nemocnice ve Dvoře Králové nad Labem. Ovšem jen některým. Ti, kteří mají průkazku Všeobecné zdravotní pojišťovny, mají smůlu. Jejich pojišťovna totiž tomografické vyšetření odmítá nemocnici proplácet a desetimilionovou investici do přístroje považuje za neuváženou. Nelíbí se jí ani předpokládaná vytíženost tomografu, kterou považuje za nízkou. Nemocnice však stále věří v dohodu s pojišťovnou, obě strany jsou připraveny k dalším jednáním.

Slavnostní zprovoznění tomografu má hořkou příchuť, největší tuzemská pojišťovna se s nemocnicí na proplácení vyšetření na tomto přístroji nedohodla. „Nákup přístroje ze státního rozpočtu, z tzv. “porcování medvěda„, byl podle mého názoru unáhlený, protože zatím nejsou splněny legislativní podmínky pro financování provozu tohoto přístroje ze zdravotního pojištění,“ potvrdil ředitel pobočky VZP v Hradci Králové Pavel Pechánek.

Podle pojišťovny nemocnici chybí například přímé napojení na urgentní medicínské obory. VZP se nelíbí ani předpokládaná vytíženost tomografu, kterou považuje za nízkou. „Jsou to všechno zástupné problémy a umělé argumenty pro to, aby smlouva nebyla uzavřena,“ prohlásil ředitel Nemocnice Dvůr Králové nad Labem Miroslav Vávra. Hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc (ČSSD) dodal: „S názorem VZP nesouhlasím, budou probíhat ještě další jednání.“

Lidé pojištění u VZP, u kterých vyšetření nebude akutní, zatím budou muset jezdit do jiných nemocnic, například do Trutnova nebo Hradce Králové. Tamní lékaři by ale přivítali, kdyby se dvorská nemocnice s VZP dohodla, nový tomograf za zbytečný nepovažují. „Máme dvě CT a na obou CT pracovištích je průměrná objednací doba měsíc až 6 týdnů pro neurgentní pacienty,“ poukázal primář Radiologické kliniky FN Hradec Králové Miroslav Šercl.

Ředitel královédvorské nemocnice v dohodu s pojišťovnou stále věří. K dalším jednáním jsou připraveni i zástupci VZP.