Pražský ostrov zeleně Trojmezí je ohrožen

Praha - Trojmezí je ostrovem zeleně mezi pražskými sídlišti Chodov, Zahradní Město, Spořilov a Košík. V současné době je ale ohroženo. Pražští zastupitelé dnes svým rozhodnutím dali možnost jeho daleko širšímu využití. Příroda už nebude chráněná proti výstavbě tak, jak to bylo dosud. Nepomohly ani petice.

Opozice, signatáři petice ani jednotliví odpůrci návrhu Prahy 10 neuspěli. Trojmezí se stalo součástí celoměstsky významných změn nového územního plánu. Jeho budoucnost se teď bude řešit mimo proces  probíhajících příprav nového územního plánu. A využití jeho rozsáhlé plochy zeleně se rozšířilo o možnost výstavby. „Nechceme pouze zastavovat Trojmezí. My prostě chceme to území řešit jako celek. Je mnohem výhodnější, když se to bude řešit samostatně, než v rámci celého územního plánu, protože na to bude mnohem víc času,“ domnívá se předkladatel návrhu Martin Langmajer.

Zastupitelé návrh podpořili, přestože hlasování předcházela řada připomínek. „Od rady Prahy 10 do zastupitelstva tato změna trvala tři týdny, což mi přijde velmi nestandardní, protože vždy na prvním místě by měli být občané Prahy, a ne developeři,“ říká pražský zastupitel Petr Hulinský. „Ta změna byla prostě podaná podivně,“ neskrývá svou nedůvěru k postupu Prahy 10 člen petičního výboru Za zelené Trojmezí Jan Chvátal. „Je potřeba to dobře projednat na výborech zastupitelstva, aby opravdu ti lidé věděli, o čem hlasují,“ zdůrazňuje zastupitelka Zuzana Drhová.

Bez odezvy zůstala i petice občanů. „Papírovou petici podepsalo do včerejšího dne 12 984 občanů, internetovou verzi asi 3000 občanů,“ dodává Jan Chvátal.

Výsledek hlasování vychází vstříc soukromým vlastníkům pozemků. Dosud měli omezené možnosti, jak s nimi nakládat. Teď se jim otevírá možnost, že je jako stavební zhodnotí. Město a městské části nevlastní z celkové plochy téměř nic. Ochránit zeleň mohou jedině v rámci nového územního plánu. Teprve jeho konečná podoba však ukáže, jak účinně budou svoje plány prosazovat vlastníci pozemků a jaký prostor nakonec zůstane přírodě.