Haldy odpadu zavalily Bubovice

Bubovice (Berounsko) - Pokutu čtyři a půl milionu korun dostal podnikatel, který přes sedm let navážel nelegálně odpad do okolí statku v Bubovicích na Berounsku, udělila mu ji inspekce životního prostředí. Jenže zatím se nic nezměnilo, tisíce tun komunálního i stavebního odpadu stále ohrožují spodní vody a hyzdí obec. A podnikatel se zatím obrnil mlčením a hlídacími psy a s vedením obce ani s inspekcí nekomunikuje. Případ k řešení již převzal celní úřad.

Zahrada statku uprostřed Bubovic vypadala v roce 2001 pěkně, v dalších 8 letech však do jeho okolí místní podnikatel Miroslav Trefil navezl tisíce tun odpadu. V některých místech dosahuje výška navážky i 4 metry. Inspekce teď podnikateli za nelegální skládku uložila pokutu 4 a půl milionu korun a nařídila odpady zlikvidovat. „Skládka obsahuje i nebezpečné látky - například obaly od nebezpečných látek, jako je fridex a brzdové kapaliny,“ uvedla mluvčí České inspekce životního prostředí Ivana Awwadová.

Haldy navezeného odpadu zasypaly sloupy elektrického vedení a ohrožený je i památný strom, skládka totiž zasahuje do jeho ochranného pásma. Místní obyvatelé se navíc bojí, že se nebezpečné odpady dostanou do spodních vod: „Je slyšet, jak to rachotí, a je tam navezený eternit.“ Starostka Bubovic Libuše Arnoldová (nez.) doplnila: „Všechno tady zničil. Cesta byla úzká a teď je to rozježděné a je to tu nehezké.“ Miroslav Trefil s vedením obce ani s inspekcí nekomunikuje. „Má dva psy, a když jsem tam šla, říkali: Utečte, paní starostko, pouštíme psy,“ dodala starostka Arnoldová.

Lhůta pro zaplacení pokuty již vypršela, inspekce případ předala celnímu úřadu. Pokud podnikatel částku nezaplatí a skládku včas neodstraní, hrozí mu exekuce.